Filmy rekomendowane przez Festiwal Transatlantyk będzie można oglądać już od 19 września w towarzystwie pysznego porannego menu w restauracji Concordia Taste. Raz w miesiącu, oprócz doskonałych śniadań, restauracja serwować będzie także doskonałe kino.
Festiwal Transatlantyk oficjalnie już odpływa do Łodzi, ale tymczasem Śniadania z Transatlantykiem zostają w Poznaniu. Restauracja Concordia Taste zaprasza na cykl „Śniadania filmowe z Transatlantykiem”, podczas których będzie serwować nie tylko doskonałe śniadaniowe menu, ale także inspirowane kulinariami filmy, prezentowane wcześniej podczas festiwalu.
Zaczynamy już 19 września, a w naszym menu pojawi się film dokumentalny “Dni, na które czekamy” w reżyserii Phie Ambo , pokazywany w tegorocznej sekcji kina kulinarnego.
Bilet wstępu w cenie 20 zł można wykorzystać podwójnie: oglądając filmowy seans oraz wybierając w tej cenie dowolne pozycje ze śniadaniowego menu.
Na śniadania Concordia Taste zaprasza od godz. 10.00 do 13.00. Filmowe projekcje rozpoczynają się o godzinie 11.00. Co ważne, kuchnia podczas seansów wcale nie przestanie działać, a w przestrzeniach restauracji nie będzie obowiązywała bezwzględna cisza. Ideą Śniadań jest bowiem przenikanie się smaków i tempa funkcjonowania restauracji z rozwojem filmowej akcji. Będzie można od razu zaspokoić apetyt, który wzbudzają kulinarne filmy.
Jesienny program:
19 września: “Dni, na które czekamy” w reżyserii Phie Ambo, pokazywany w tegorocznej sekcji kina kulinarnego.
Dokument opowiada historię Nielsa – duńskiego rolnika – idealisty, który prowadzi swoje gospodarstwo w zgodzie z naturą, uwzględniając ruch planet. Produkowane przez niego towary są najwyższej jakości, a wśród odbiorców jest m.in. znana restauracja Noma. Władzom nie podoba się sposób, w jaki zarządza gospodarstwem, grożą mu wycofaniem pozwolenia na hodowlę bydła. Mężczyzna, nie mając następcy, który pomógłby mu w prowadzeniu farmy, uświadamia sobie że dorobek jego życia się rozpada.
10 października: “Niebo w gębie” – francuska komedia w reżyserii Christiana Vincent.
Film przedstawia prawdziwą historię Hortense Laborie, mistrzyni kuchni, która zostaje osobistą kucharką prezydenta. Na szczytach władzy czeka na nią wiele pułapek.
Kolejne tytuły, które pokażemy to dokumenty: “Just it eat” oraz “Więcej niż miód”.
Restauracja Concordia Taste – to autorski koncept stworzony przez właścicielkę Concordia Design Ewę Voelkel-Krokowicz. Wyjątkowa kuchnia łączy nowoczesność z tradycyjnymi produktami od lokalnych dostawców i unikalnym na skalę kraju podejściem do tworzenia jedzenia, jakie wyznacza food design. Od niedawna w przestrzeniach restauracji pojawiła się pierwsza w Polsce Mobilna Stacja Kulinarna FoodLab, która została zaprojektowana przez Studio Rygalik.