Fundacja Klubu Szefów Kuchni jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który kieruje przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”.
Celem konkursu jest poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym, zdrowym odżywianiem. Organizator tym samym zachęca do poszukiwania informacji, potwierdzających bezpośredni związek pomiędzy codzienną dietą, a kondycją organizmu człowieka. W konkursie mogą wziąć udział osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomi, zamieszkałe na terenie RP lub poza granicami Polski. Uczestnicy startują indywidualnie lub w parze z pełnoletnim pomocnikiem. Na zadanie konkursowe będzie 60 minut, a do przygotowania danie pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”.
Konkurs odbędzie się 27 marca podczas Targów Eurogastro w Nadarzynie.
W jury zobaczymy: Marcin Popielarz, Paweł Salamon, Robert Skubisz, Jutyta Szymkowiak i Magdalena Wieczorek.
Nagrodami w konkursie są: 1 miejsce – 8.000 zł, 2 miejsce – 3.000 zł, 3 miejsce – 1.000 zł oraz nagrody rzeczowe.
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu:
Rafał Durka i Grzegorz Boczek – Arté Restaurant
Marcin Jurek Restauracja & Winebar Tinto
Marcin Kaczmarek Pielin – Hotel Rodan, Restauracja Aura
Arkadiusz Dziakowski – Restauracja Agawa
Paweł Żurkowski – Hotel DeSilva Premium
Wojciech Golic – Kamienica 6
Michał Seyda – Rezydencja Nad Jeziorem Pestkownica
Bartosz Ludniewski – Smaczna Dieta
Mirosława Paduch – Leszczyńska i Łukasz Woźniak – Restauracja Jacek Placek
Regulamin oraz zasady konkursu znajdują się pod linkiem:
http://www.klubszefowkuchni.pl/uploaded_files/cke_1549554142_regulamin-sc2019.pdf
Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 roku z inicjatywy Klubu Szefów Kuchni: elitarnej organizacji, zrzeszającej wybitnych szefów kuchni w Polsce. Łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy. Celem działania Fundacji KSK jest m.in. kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw. Aktywność KSK oraz poszczególnych klubowiczów można na bieżąco śledzić na stronie FB: @fundacja.ksk.