W konkursie „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który odbył się podczas targów Eurogastro pierwsze miejsce wywalczył Bartosz Ludniewski i Beata Bartoszewska z Smaczna Dieta. Drugie miejsce wywalczyli Rafał Durka i Grzegorz Boczek z Diune Hotel&Restort, a trzecie Marcin Kaczmarek-Pielin i Tobiasz Lehman z Hotel Rodan.
W konkursie mogli wziąć udział osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomi, zamieszkałe na terenie RP lub poza granicami Polski. Uczestnicy startujący indywidualnie lub w parze z pełnoletnim pomocnikiem. Na zadanie konkursowe mieli 60 minut, a do przygotowania danie pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Nagrodami w konkursie są: 1 miejsce – 8.000 zł, 2 miejsce – 3.000 zł, 3 miejsce – 1.000 zł oraz nagrody rzeczowe.
W skład jury wchodzili: Iwona Niemczewska (przewodnicząca),Marcin Popielarz, Paweł Salamon, Robert Skubisz, Judyta Szymkowiak, Magdalena Wieczorek.
Organziatorem był Klub Szefów Kuchni.