16 listopada w Pabianicach startuje konkurs na najlepszą restaurację w mieście – „Smaki Pabianic”. Wydarzenie organizowane przez zespól Hotelu Fabryka Wełny oraz UM w Pabianicach będzie trwało cztery dni. W tym czasie w 11 restauracjach goście będą mogli skosztować zestawy składające się z dania głównego i deseru przygotowane specjalnie na tę okoliczność.
Wśród propozycji dań głównych pojawią się m.in.: polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.
– Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny – 25 zł, restauratorzy mają pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską aż na japońskiej skończywszy gwarantuje bardzo urozmaicone doznania kulinarne. Każdy gość, który skusi się na festiwalowe danie otrzyma specjalny formularz w którym będzie oceniał restauracje w czterech kategoriach: Walory smakowe, Aranżacja talerza, Jakość serwisu, Atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonią zwycięzcę konkursu oraz laureatów poszczególnych kategorii. Ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 19 listopada w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.
Wieczór uświetni koncert Moniki Kuszyńskiej.
Lista partycypujących restauracji:
Dom Tkacza
Galimatjas
House Of Sushi
Osada Rybacka Sereczyn
Passado
Pawilon Smaku
Presto
Salem
Sushi Zone
Wzorcownia by W. Bober
Zielona Górka.