Restauracja Złoty Groń w Istebnej inauguruje cykl wyjątkowych wydarzeń kulinarnych pod hasłem „Smaki Karpackiej Wędrówki Pasterskiej – 7 Wieczorów, 7 Krajów, 1 Pasterska Droga”. To autorski projekt, który poprzez smak, muzykę i opowieść wprowadzi gości w kulturową mozaikę Karpat. Szefem kuchni jest Dawid Klimaniec.
Pierwszy wieczór – poświęcony Węgrom – odbędzie się już 23 maja. W programie: sześciodaniowe menu inspirowane kuchnią węgierską, selekcja win, muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Két Jó Barát, pokaz tańców ludowych oraz prezentacja stroju tradycyjnego.
Cykl obejmie kuchnie siedmiu krajów karpackich: Węgier, Słowacji, Czech, Czarnogóry, Ukrainy, Rumunii i Polski. Forma wydarzeń będzie różnorodna – od klasycznych kolacji degustacyjnych po gotowanie nad ogniem.
Restauracja Złoty Groń to nie tylko kulinarna scena, ale również wyjątkowa lokalizacja na szczycie beskidzkiego wzniesienia, z panoramicznym widokiem i otwartą kuchnią. Stylowe wnętrza inspirowane lokalnym rzemiosłem tworzą atmosferę sprzyjającą celebracji jedzenia i natury.
Więcej informacji i rezerwacje: restauracjazlotygron.pl.
źródło: Złoty Groń
oprac. H. Handkowska