Da Grasso wprowadza do menu nowy dział tematyczny – „Smaki Da Grasso”. Tortilla, quesadilla, nachos… czyli smakołyki wywodzące się z kuchni meksykańskiej – zagoszczą na stołach w całej sieci. Latynoamerykański aromat będzie się unosił w ponad 140 miastach w Polsce już od września br.
– Intensywny rozwój sieci Da Grasso to świadectwo, że dobrze znamy naszych klientów i doskonale wiemy, jakie są ich oczekiwania. Jednak nie stoimy w miejscu – wręcz przeciwnie – staramy się stale zaskakiwać rozszerzając nasze menu – mówi Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso.
Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Co więcej, zyskuje uznanie również w Polsce. Według badania Omnimas, zrealizowanego przez TNS OBOP*, potrawy wywodzące się z Meksyku znajdują się na piątym miejscu popularności. Częściej Polacy wskazywali jedynie kuchnię rodzimą, włoską, orientalną i grecką. Paradoksalnie, mimo upodobania naszych podniebień do tego typu dań – na polskim rynku restauracje specjalizujące się w kuchni meksykańskiej stanowią mały procent ogółu punktów gastronomicznych. Da Grasso ma ambicję wyjść naprzeciw konsumenckim oczekiwaniom.
– Jesteśmy zafascynowani potrawami z Meksyku. Mamy nadzieję, że nasze propozycje pobudzą i oczarują również naszych klientów. Meksykańska kuchnia – nasza niezwykle interesująca propozycja – jednoczy w sobie wpływy Starego i Nowego Świata Wiele charakterystycznych składników dań – takich jak: ostra papryka, kukurydza czy pomidory znano na terenach Ameryki Łacińskiej jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak pszenica, cebula czy czosnek przywieźli ze sobą z Europy Francuzi i Hiszpanie. Kuchnia meksykańska to niesamowita mieszanka, której powinien spróbować każdy – dodaje Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso.
W menu Da Grasso znajdziemy zupełnie nowe dania:
- Tortilla -cienki pszenny placek, który stanowi bazę całej kuchni meksykańskiej. W Da Grasso podawana będzie z dodatkiem między innymi: pieczonej piersi z kurczaka, tuńczyka, czarnych oliwek oraz sera;
- Quesadilla – jedna z flagowych meksykańskich przekąsek. Jej skład to dwie pszenne tortille zapieczone z serem i aromatycznymi dodatkami np. z pieczarkami czy kurczakiem. W Da Grasso serwowana będzie z meksykańskim sosem;
- Nachos – czyli chipsy kukurydziane zapiekane z serem, podawane z pikantnym sosem meksykańskim.
* Badanie zostało zrealizowane metodą OMNIMAS w dniach 10 -12 maja 2003 roku na reprezentatywnej próbie 1007 Polaków powyżej 15 roku życia. Źródło: www.tns-global.pl/archive-report/id/1425