9 września br. już po raz drugi u podnóża Trzech Koron w Sromowcach Niżnych odbył się Festiwal Kulinarny ,,Smak Pstrąga w Pieninach”. Organizatorem i pomysłodawcą imprezy był v-ce prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników – Michał Henzel.
Podczas festiwalu odbyły się dwa konkursy kulinarne – dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. W tym roku zainteresowanie szkół przerosło oczekiwania. Do udziału zgłosiło się ich aż 12. Wszyscy uczestnicy mieli za zadanie przygotować ciepłą lub zimną przystawkę z pstrąga. Nad konkursami piecze sprawowały dwie komisje jurorskie. Jury techniczne w składzie: Andrzej Kudłacz – szef kuchni w restauracji Barok, Tomasz Czyżycki, współwłaściciel restauracji Cyrano De Bergerac, Piotr Regucki, szef kuchni w restauracji Paese i Robert Żmuda, szef kuchni w restauracji Wesele oraz Jury degustacyjnego w składzie: Arkadiusz Ślusarenko, szef kuchni hotelu Park Inn, Grzegorz Zdeb, członek Akademie Nationale De Cuisine, Wojciech Wołosowski, właściciel firmy Cook, Fabrice Boulagouache, szef kuchni w restauracji Sukiennice, Łukasz Konik, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i Krzysztof Gawlik, ekspert kulinarny w firmie RM Gastro.
Pierwsze miejsce wśród profesjonalistów zajął Sebastian Schrom z Restauracji La Rossa w Oświęcimiu. Drugie miejsce przypadło Szymonowi Przystupie z Restauracji Malinowy Dwór, a trzecie Jackowi Kukuełka z krakowskiej restauracji Kawaleria. Wyróżnienie przypadło także Dariuszowi Burdzie z restauracji Wesele w Krakowie. Natomiast wśród uczniów na pierwszym miejscu uplasował się Tomasz Mierzwa z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr. 1 z Krakowa, na drugim Michał Wester z Zespołu Szkół nr 9 z Wrocławia, a na trzecim Martyna Osłowska z Zespołu Szkół nr 9 z Wrocławia.
II Festiwal w Sromowcach obfitował w wiele atrakcji m.in.: gotowanie w wielkim kotle nad ogniskiem zupy rybnej z pstrąga prosto z Dunajca, pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika (członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni); degustacja piwa klasztornego od Cystersów w Szczyżycu; kawy oraz potraw przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich.