Kuchnia meksykańska jest ogromnie zróżnicowana i nie bez przyczyny mówi się, że należy do najbardziej urozmaiconych na świecie. Tym bardziej warto skosztować jej oryginalnych przysmaków serwowanych w ramach bufetu Surf&Turf w Radisson Blu Hotel Kraków. Jedno jest pewne – będzie ostro! Dla wielu znakiem szczególnym kuchni tego kraju są dania przygotowywane z dodatkiem ostrych papryk, zwanych chili. „Może nie każdy wie, że dodając do potrawy chili, tak na prawdę dodajemy jedną z jej 10 znanych odmian. Może to być np jalapeno, tabasco, pieprz cayenne, który także jest ostrą papryką, czy nieco rzadziej najostrzejsza na świecie – Trinidad Scorpion Butch T” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.
Kuchnia meksykańska postrzegana jest przez pryzmat tylko kilku potraw, które znamy w Polsce jak burrito, tortilla, nachosy i dodatki jak salsa czy guacamole. Jednak tradycyjna kuchnia meksykańska to coś więcej – to dania mięsne jak również potrawy z ryb i owoców morza, z dodatkiem kukurydzy, pomidorów i roślin strączkowych. Dania te są nie tylko bardzo zdrowe, głęboko aromatyczne, zróżnicowane ale potrafią być również łagodne. Dzięki współpracy z fantastyczna Szef Kuchni z Meksyku – Isabel Balderas oraz pochodzącym z Meksyku tutejszym Restaurant Supervisorem Ivanem Garcia, w Marcu w ramach bufetu Surf&Turf zostanie zaprezentowana najprawdziwsza tradycyjna kuchnia tego kraju, bez naleciałości w postaci „tex-mex”.
Isabel Balderas, Szef Kuchni, która w krakowskim Radissonie wyczaruje tradycyjne meksykańskie potrawy, w tym również te nieczęsto spotykane w Polsce połączenia smakowe, urodziła się i dorastała w Meksyku. „Chciałabym zaprezentować Krakowianom jak najwięcej świeżych i prawdziwych smaków mojego kraju – na przykład popularne guacamole, które jednak przygotowane na miejscu ze świeżego awokado smakuje zupełnie inaczej. Na żywo na teppanyaki będziemy piec tradycyjne meksykańskie tacos, a także według oryginalnych przepisów placki z masy kukurydzianej. Nie zabraknie ensalady, ceviche, tamales, tacos i wspaniałych sals“ – mówi Balderas.
Jak dodaje Ivan Garcia, Restaurant Supervisor w Radison Blu Hotel Kraków: „Serwowana przez nas kuchnia meksykańska przygotowywana jest z oryginalnych produktów i wedłu tradycyjnych receptur, co ciekawe – niektóre przepisy są pochodną nawet receptur stosowanych jeszcze przed kolonizacją. Na stole znajdą się dania regionalne z całego kraju: do północy po południe – od Pueblo do Guerrero“
Jednak z ostrością na europejskich stołach nie należy przesadzać. Dania będą zarówno łagodne – na przykład z dodatkiem kaktusa, jak i w ciekawych połączeniach smakowych jak Tacos al pastor – wieprzowina przygotowana z sosem z chili, achiote, ananasem, cebulą i kolendrą. Oczywiście nie zabraknie dań pikantnych jak tradycyjna zupa rybna z przepisu rodem z Acapulco. Na stole pojawi się kilka tradycyjnych sosów – mniej i bardziej ostrych, dzięki czemu każdy będzie mógł dostosować pikanterię dania do swoich preferencji. Na miłośników słodkości również czeka kilka niespodzianek – podany zostanie flan, budyń orzechowy, mus z mango oraz kulinarne zaskoczenie – meksykański deser z masy kukurydzianej na słodko.