Smak i kolory Indii w Radisson Blu Kraków

Newsy

Smak i kolory Indii w Radisson Blu Kraków

01 marca 2012

W tym roku 8 marca br. rozpocznie się jedno z najbarwniejszych i najradośniejszych indyjskich świąt – Holi – święto kolorów i wiosny. Również w marcu Radisson Blu Kraków zaprasza na odkrywanie smaków Indii w restauracji Milk&Co.

W Indiach święto Holi obchodzone jest z okazji wiosennego zrównania dnia z nocą, w czasie pełni księżyca w miesiącu phalguna. W naszym kalendarzu w tym roku wypada ono z 8 na 9 marca. Holi jest nazywane też świętem kolorów, ponieważ uczestnicy wielkiej ulicznej zabawy polewają się nawzajem barwioną wodą i posypują proszkami „gulal” o jaskrawych kolorach, które przywodzą na myśl żywe barwy budzącej się wiosoną do życia przyrody.

W powietrzu rozchodzą się w tym czasie zapachy świątecznych przysmaków. Są wśród nich specjalne ciasteczka i wypieki podawane na gorąco, syrop szafranowy, a także tradycyjny bhang – zielona pasta z mleka, masła ghee oraz konopi, stanowiąca bazę napoju thandai z maku, anyżu, różanych pączków oraz przypraw, podawanego z kostkami lodu. Święto Holi współczesnym mieszkańcom Indii kojarzy się przede wszystkim ze szczęściem, beztroską i kolorami. W tym czasie wszelkie tabu, różnice i podziały, które dzielą na co dzień ludzi w kastowym społeczeństwie kraju, schodzą na chwilę na dalszy plan.

„Przy układaniu naszego indyjskiego menu bufetowego Surf&Turf na marzec współpracował z nami Szef Kuchni z Indii – Surjit Singh. On także będzie przyrządzał z nami zawarte w nim potrawy” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie. A jakie to będą dania? „Przygotujemy na przykład wegetariańskie pierożki „samosa”, cebulki „bhaji” przyrządzone w panierce z mąki i soczewicy, jagnięcą „koftę” – czyli aromatyczne grillowane kiełbaski z baraniny, chrupiące placki „pappadam”, oraz „raithę” ogórkową – rodzaj dipu. Będzie także zupa “rasman” z pomidorów i zupa „dal” z dwóch rodzajów soczewicy” – wyjaśnia  Stanisław Bobowski.

Oprócz tego, jako główne dania w menu w ramach bufetu Surf&Turf wystąpi kurczak „tikka masala” przygotowany w sosie maślanym z cebulką i mlekiem kokosowym, baranina w sosie curry, bogato przyprawiony szpinak z serem po indyjsku. Będą i dodatki – jak ryż „basmati” z przyprawami, czy chleb „naan” – tradycyjne indyjskie pieczywo wypiekane w piecu tandoor. A do tego desery – jak tradycyjne „gulab jamun” i „rasmalai”.

Indyjski bufet Surf&Turf będzie w krakowskim hotelu Radisson Blu serwowany w każdy czwartek, piątek i sobotę marca w godzinach od 18.00 do 23.00. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań, a także wina, piwa, wody.