20 czerwca br. pokazem sztucznych ogni zakończył się na lotnisku w Bielsku-Białej dwudniowy Festiwal Grilla i Fajerwerków. Druga edycja „Władców Ognia” przyciągnęła – mimo kapryśnej pogody – tłumy bielszczan i mieszkańców regionu.
Pierwszego dnia festiwalu odbył się pokaz Mistrzów Świata w Grillowaniu – Jacka Kempy i Krzysztofa Szulborskiego, czyli Ghosts of Fire BBQ Team. W sobotę rozpoczęła się również rywalizacja konkursowa Mistrzostw w Grillowaniu dla lokali gastronomicznych o puchar ZT Bielmar. W tej kategorii zwyciężyli Michał Tucki i Jacek Rugała z restauracji Lawenda z Bielska-Białej, wyprzedzając drużyny Hotelu Sahara, Karczmy Pod Lotniskiem i Hotelu Elida.
W niedzielę wystartowały w konkursie grillowym drużyny amatorskie. Jury najwyżej oceniło pracę drużyny Alberta Kempysa, Dawida Koniora i Sebastiana Szuty, której udało się pokonać zdobywców drugiego miejsca – zespół Doroty , Bogusława i Arkadiusza Górów.
Spółka Bielmar, sponsorująca imprezę, przygotowała nagrody zarówno dla rywalizujących w Mistrzostwach w Grillowaniu, jak i dla innych uczestników konkursu przeprowadzonego na festiwalowej scenie.