Może czas oderwać się od degustacji smakołyków i coś….poczytać? Wydawnictwo Zysk i S-ka wraz ze swoim stoiskiem z książkami również zagoszczą na VIII OFDS w Poznaniu.
Na uwagę na pewno zasługują pozycje Andrzeja Fiedoruka, które zostały dobrze przyjęte zarówno przez czytelników, jak i recenzentów. Polecamy „Prywatne smaki PRL-u”. Są to zapiski z okresu, który wielu osobom źle się kojarzy, ale są i tacy, którzy z łezką w oku wspominają tamte czasy. Śledzik, wódka, ogórek – czego chcieć więcej? Może nie było dużego wyboru produktów, ale przynajmniej były te zdrowe, naturalne, produkowane metodami naszych przodków. Sam autor pisze o swojej książce: „Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państwa zapraszam do powrotu w lata młodości, a może i próby przypomnienia swoich własnych «smako-chwil»”.
Autorstwa pana Fiedoruka będą jeszcze książki: „Kuchnia kresowa” (zbiór kulinarnych anegdot i przepisów na dania kuchni kresowej) oraz „Kuchnia lwowska”, która wskrzesza lwowskie tradycje kucharskie, opisuje mentalność mieszkańców i przekazuje przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
Miłośnicy zup powinni zaopatrzyć się w pozycję Biruty Markuz pt. „Zupy na każdy dzień”. Znajdą tam przepisy na tradycyjne zupy, jak i te bardziej egzotyczne, które zaskoczą gości na każdej imprezie. Możemy przenieść się na chwilę do ciepłych krajów razem z książką „Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku”, która swą tematyką obejmuje kuchnie: hinduską, chińską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Nowej Gwinei, Filipin, Nowej Zelandii i Australii.
Dla zatwardziałych zwolenników NASZEJ kuchni polecamy “Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach” Izabelli Byszewskiej i Grażyny Kurpińskiej. Nawet jeśli każda pani domu uważa, że o kuchni polskiej wie już wszystko, warto sięgnąć po tę pozycję. To nie tylko przepisy, ale przede wszystkim rys historyczny, wiele ciekawych informacji o tym jak i gdzie rodziła się kuchnia Rzeczpospolitej i anegdotki o ludziach, którzy kochali jeść.
Ciekawą pozycją jest niewątpliwie „Księga chleba” Marii Kundy, Andrzeja Fiedoruka i Andrzeja Zarzyckiego. Nie jest to, jak mogłoby się wydawać, zbiór przepisów na pyszny chleb, ale garść najciekawszych informacji o produkcie, bez którego nie wyobrażamy sobie życia. Całość podana w lekkiej, bogato ilustrowanej formie.
Przez cały czas trwania Festiwalu, na stoisku Zysk i S-ka będzie można kupić wybrane pozycje ze zniżkami – od 20% do nawet 60%.