Słoneczny smak Grecji w Pizza Hut

Newsy

Słoneczny smak Grecji w Pizza Hut

31 maja 2012

Podczas kulinarnej podróży po Europie, która trwa w restauracjach Pizza Hut za sprawą oferty „Pizze Europejskie”, przemieszczamy się znów na południe, tym razem do Grecji. Dni Grecji w Pizza Hut będą trwały do 11 czerwca.

Tradycja kulinarna Grecji rozwijała się równolegle do jej długiej historii. Grecy od zawsze korzystali z dobrodziejstw natury, która hojnie ich obdarowywała ze względu na korzystne położenie geograficzne. Ciepły słoneczny klimat i wysokie temperatury powodują, że potrawy greckie są raczej lekkostrawne, obfite w świeże, soczyste owoce i warzywa podawane w rozmaitych postaciach. Stosunkowo mniej popularne jest mięso.

Aby podkreślić tę cechę greckiej kuchni, Pizza Grecja jest pizzą wegetariańską. Dominują na niej warzywa podane w dwojaki sposób: część jest tradycyjnie zapieczona na pizzy, a część…. podana na niej, w postaci świeżej sałatki śródziemnomorskiej, w skład której wchodzą sałata rzymska, czerwona cebula, papryka, ogórek zielony oraz pomidorki koktajlowe. Połączenie tradycyjnej pizzy z sałatką podawaną jako jeden z jej składników, to całkowicie nowa, oryginalna propozycja opracowana przez kucharzy Pizza Hut.

Oprócz warzyw przyrządzanych na różne sposoby, Grecja słynie także z kilku rodzajów sera, z których największą popularność na całym świecie zdobyła grecka feta. Należy ona do serów białych, miękkich. Tradycyjnie produkuje się ją z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Feta może być podawana na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje na ciepło w różnego rodzaju zapiekankach lub jako farsz do mięs czy ryb. Na zimno pokrojona w kostkę, stanowi koronny składnik sałatki greckiej. Dlatego też w Pizza Hut feta uzupełnia zestaw świeżych warzyw podanych na wierzchu Pizzy Grecja.

Kolejnym znakiem rozpoznawalnym Grecji są oliwki i oliwa z oliwek. Właściwie każde danie można zjeść z dodatkiem świeżej oliwy. Grecy używają jej zarówno do sałatek, jak i do polewania dań podawanych na ciepło czy zakąsek. Podobnie oliwki, które stanowią ulubiony składnik kuchni greckiej. Podczas Dni Grecji Goście restauracji będą mogli skosztować przystawki złożonej z najbardziej rozpoznawalnych składników greckiej kuchni: sera fata i zielonej oliwki zakrapianych oliwą.

Tradycja stołowania w Grecji, w przeciwieństwie do innych krajów Europy, nie wypracowała żadnego porządku, w jakim podawane są potrawy. Niejednego obcokrajowca zdziwić może, że na stole za jednym razem pojawiają się przystawki, zupy, dania ciepłe oraz niezliczona ilość dodatków i sosów, spośród których chyba najbardziej znany jest tzatziki (to także jeden ze składników Pizzy Grecja). Grecy uwielbiają łączyć smaki, próbować to tego, to owego i dzielić się smakołykami z bliskimi osobami zasiadającymi tłumnie przy wspólnym stole, na którym zawsze centralne miejsce zajmuje półmisek z pieczywem. Taka tradycja wspólnego biesiadowania jest bardzo bliska podejściu Pizza Hut, dlatego w kulinarnej podróży po Europie nie mogło zabraknąć Grecji. Smaki tego kraju będą królowały w restauracjach do 11 czerwca.