Słodkie przysmaki w restauracji Sheraton Sopot

Newsy

Słodkie przysmaki w restauracji Sheraton Sopot

02 grudnia 2009

W grudniu br. hotelowe restauracje i bary hotelu Sheraton Sopot zapraszają na desery i ciasta. Wszyscy amatorzy słodkości i wielbiciele łakoci będą mieli okazję spróbować specjałów przygotowanych według receptur Krzysztofa Ilnickiego – szefa cukierni hotelu Sheraton Sopot.

Wśród propozycji znajdują się takie przysmaki jak:  waniliowy pudding zapiekany z rodzynkami i kawałkami słodkiego pieczywa serwowany z bitą śmietaną i cynamonem,  klasyczne ciasto daktylowe z brązowym cukrem, podawane z sosem karmelowym, tradycyjna tarta na cieście francuskim z gruszkami zapiekanymi w cukrze w towarzystwie lodów waniliowych, ciasto borówkowe czyli biszkopt miodowy z borówką brusznicą i sosem klonowym, piernik w gorzkiej czekoladzie z ganache o smaku grzanego wina, dżemem i figami.

Specjały ze słodkiej karty przysmaków będą dostępne w Restauracji Wave, Barze 512 i Barze Rotunda do końca grudnia. Do każdego ciastka podawana będzie kawa lub herbata. Cena zestawu to 25 zł. Wśród wszystkich gości, którzy skorzystają z tej oferty zostanie wylosowana atrakcyjna nagroda. Szczęśliwy zwycięzcą będzie miał szanse na prywatną lekcję przyrządzenia słodkiego przysmaku z szefem cukierni Krzysztofem Ilnickim.

Krzysztof Ilnicki swoją przygodę ze światem cukiernictwa rozpoczął w 2002 roku. Doświadczenie zawodowe zdobywał głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy z profesjonalnym światem cukiernictwa IIlnicki zetknął się w Chatham Bars Inn w Stanach Zjednoczonych, gdzie przeszedł szereg szkoleń z zakresu zmysłowej kreacji dań deserowych. Po okresie spędzonym w Ameryce Północnej wrócił do Europy, kontynuując swoją karierę w restauracji Mirabelle w Londynie, a następnie w wiodącej londyńskiej firmie specjalizującej się w organizacji elegankich imprez – Urban Caprice. Przed powrotem do Polski Ilnicki, przez ponad rok pracował w Hakkasan Restaurant London na stanowisku szefa cukierni – Executive Pastry Chef. Zarówno restauracja Mirabelle, jak i Hakkasan to miejsca o międzynarodowej renomie, szczycące się najwyższym wyróżnieniem w świecie restauratorów – gwiazdkami Michelin.