Słodka strona 50. KFPP w Opolu

Newsy

Słodka strona 50. KFPP w Opolu

24 czerwca 2013

Za nami 50. Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu. Wydarzenie wzbudziło wiele emocji, jednak jedno jest pewne: ma szansę przejść do historii jako najsłodsza edycja opolskiej imprezy. Na jubileuszowym festiwalu nie mogło zabraknąć… tortów.

Trzy festiwalowe wieczory wypełnione były nie tylko muzyką i emocjami, ale również słodkościami dostarczonymi przez partnera wydarzenia, BUKOVINA Terma Hotel Spa. Kucharze i cukiernicy z bukowiańskiego kompleksu przygotowali nie jeden, ale aż trzy wyjątkowych rozmiarów torty.

Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tak legendarnym przedsięwzięciu, jakim jest Festiwal w Opolu – mówi Sylwester Lis, Szef Kuchni Hotelu Bukovina. – Na tę okazję przygotowaliśmy aż trzy ciasta. Dwoma raczyli się artyści, goście, organizatorzy i publiczność festiwalu, a jedno było zamówione specjalnie dla Maryli Rodowicz na jej coroczne spotkanie z fanami.

Pierwszy tort pojawił się już podczas uroczystej gali dla zaproszonych gości, która otworzyła cykl koncertów. Specjalnie dla Maryli Rodowicz i jej fanów zostało przygotowane ciasto w kształcie gitary.

Podstawą tortu był biszkopt nasączony likierem z wina, kwiatów dzikiego bzu i truskawek. Masa składała się z kolei z sera mascarpone, truskawek i śmietany – mówi Sylwester Lis. – Tort ważył ok. 5 kg i przygotowywaliśmy go ok. 11 godzin, z czego większość czasu zajęło nadanie mu odpowiedniej formy i zdobienia.

Słodka niespodzianka pojawiła się też na scenie podczas Koncertu Finałowego.  Był to 35-kilogramowy tort ozdobiony hasłem „Opole, kocham Cię!”, wykonanym z jadalnych płatków, oraz owocami takimi jak jeżyny, borówki, figi, papaje i marakuje. To cukiernicze dzieło powstało w ok. 12 godzin i było połączeniem biszkoptów (tradycyjnego oraz czekoladowego) przekładanych masami ze świeżych truskawek oraz śmietanki z kawałkami czekolady. 

Tort został uroczyście pokrojony na scenie, a poczęstunku nie zabrakło również dla festiwalowej publiczności, dla której dodatkowo przygotowano 3000 kawałków finałowego tortu.