ŚLEDZIK POD BIAŁĄ PIERZYNKĄ
Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Concordia Taste w Poznaniu
Składniki: (4 osoby)
400 g płatów śledziowych matias
200 ml kwaśnej śmietanki 24%
100 ml słodkiej śmietany do ubicia
3 cebule
Kilka pomidorów koktajlowych
Pęczek rzodkiewek
2-3 jabłka
Duża łyżka miodu
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Trochę świeżego tymianku i estragonu
200 ml octu spirytusowego
Sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania śledzi – trzeba je moczyć w zimnej wodzie przez 6 godzin.
Następnie przygotowujemy zalewę- odmierzamy litr wody, dodajemy ocet, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozmaryn, tymianek, estragon, sól i cukier i wszystko to razem gotujemy. Do takiej ugotowanej i wystudzonej zalewy dodajemy wymoczone śledzie, zostawiamy je na kolejne 24 godziny i zajmujemy się czymś innym.
Następnego dnia bierzemy kwaśną śmietanę i doprawiamy ją solą, cukrem, pieprzem i octem. Dodajemy ubitą słodką śmietanę i razem mieszkamy. Odstawiamy na chwilę.
W tym czasie kroimy pozostałe dwie cebule w krążki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty w kolor. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i karmelizujemy w miodzie. Rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plastry i… i to już prawie koniec! Na koniec najlepsze. Układamy na półmisku śledzie oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Ja na śledzie kładę jabłka i cebulkę, przykrywam wszystko białą pierzynką, a dookoła kładę pomidorki i rzodkiewki.