Śledzik pod białą pierzynką

Śledzik pod białą pierzynką

28 grudnia 2012

ŚLEDZIK POD BIAŁĄ PIERZYNKĄ

Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Concordia Taste w Poznaniu

Składniki: (4 osoby)

400 g płatów śledziowych matias

200 ml kwaśnej śmietanki 24%

100 ml słodkiej śmietany do ubicia

3 cebule

Kilka pomidorów koktajlowych

Pęczek rzodkiewek

2-3 jabłka

Duża łyżka miodu

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

Trochę świeżego tymianku i estragonu

200 ml octu spirytusowego

Sól, cukier i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania śledzi – trzeba je moczyć w zimnej wodzie przez 6 godzin.

Następnie przygotowujemy zalewę-  odmierzamy litr wody, dodajemy ocet, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozmaryn, tymianek, estragon, sól i cukier i wszystko to razem gotujemy. Do takiej ugotowanej i wystudzonej zalewy dodajemy wymoczone śledzie,  zostawiamy je na kolejne 24 godziny i zajmujemy się czymś innym.

Następnego dnia bierzemy kwaśną śmietanę i doprawiamy ją solą, cukrem, pieprzem i octem. Dodajemy ubitą słodką śmietanę i razem mieszkamy. Odstawiamy na chwilę.

W tym czasie kroimy pozostałe dwie cebule w krążki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty w kolor. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i karmelizujemy w miodzie. Rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plastry i… i to już prawie koniec! Na koniec najlepsze. Układamy na półmisku śledzie oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Ja na śledzie kładę jabłka i cebulkę,  przykrywam wszystko białą pierzynką, a dookoła kładę pomidorki i rzodkiewki.