Stanisław Bobowski, szef kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu
ŚLEDŹ MARYNOWANY W ZIOŁACH I LEŚNYCH GRZYBACH
Składniki
1 szt świeżego śledzia (2 filety)
1 łyżka octu
1 anyżek
1 suszony goździk
3 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 cząstki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
30 g kurek
30 g prawdziwków
Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe, natka pietruszki
Przygotowanie
Filety śledzia czyścimy i delikatnie przyprawiamy solą z każdej strony. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy rozgnieciony czosnek, tymianek, rozmaryn, anyż, cynamon, a następnie wrzucamy pokrojone kurki i prawdziwki. Delikatnie podgrzewamy oliwę ze wszystkimi dodatkami aż będzie gorąca i aromatyczna. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzia umieszczamy w naczyniu i dokładnie zalewamy marynatą. Zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie śledź jest gotowy.
„Mamy w Polsce dużo receptur na Świąteczne dania, które tradycyjnie podawane są w konkretnych regionach kraju, a w innych są zapomniane lub nawet wcale nie znane. Osobiście uważam, że powinniśmy wracać do starych dobrych przepisów, które w nowym wydaniu, nieznacznie nawet odświeżone, mogą być wręcz oszałamiające. Tak jak śledź marynowany w leśnych grzybach. To danie jest lubiane na przykład na Kaszubach, ale jest to potrawa tak smaczna, że chciałbym przybliżyć ją większemu gronu smakoszy ryb i grzybów. Dlatego nie tylko proponuję ją na Świąteczny stół ale w nieco innej formie – bo podawany z piklowaną czerwoną cebulą oraz buraczkami – serwuję ją także w naszej restauracji Milk&Co w Radisson Blu Hotel Kraków”. Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.