Miłośnicy najlepszych regionalnych smaków spotkają się w Bielsku-Białej. W konkursie kulinarni adepci, gotujący amatorzy i profesjonalni kucharze rywalizować będą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków. W trakcie największego w regionie kulinarnego święta publiczność zobaczy również pokazy kulinarne, posmakuje dań oferowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Imprezę zwieńczy występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
22 konkursowe drużyny gotować będą przystawkę lub deser, zupę i danie główne. Wszystko związane z tradycjami kulinarnymi naszego województwa. – Już dawno wśród konkursowych propozycji nie króluje tylko kuchnia śląska. W tym roku mamy bardzo dużo smaków… jurajskich. Pyszna szczawiówka, pstrąg faszerowany po żarecku, czy kaczka z Wręczycy Wielkiej. A to tylko 3 z… 66 konkursowych przysmaków! Z niecierpliwością czekamy na efekty pracy gotujących drużyn – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizatora imprezy.
Konkurs to nie jedyne smakowe doznania tego dnia. Już teraz zapraszamy na wielką Bitwę Smaków, czyli góralskie i śląskie impresje na temat ziemniaka w wykonaniu Renaty Bielesz i Remigiusza Rączki (pokaz kulinarny), czy Jarmark Dań Regionalnych, na których restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” serwować będą to, co w ich regionalnych kartach dań najlepsze. Do tego spora dawka występów na scenie i całodzienne animacje dla najmłodszych. Zapraszamy!
Informacje o Festiwalu na bieżąco są publikowane na www.slaskiesmaki.pl.