16 marca br. odbyła się druga edycja warsztatów kulinarnych z cyklu „Regiony Dobrego Smaku”. Spotkanie miało miejsce w katowickiej restauracji Chata z Zalipia. Organizatorem wydarzenia była Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, producent Majonezu Kieleckiego. Po sukcesie edycji „świętokrzyskiej” warsztaty z cyklu „Regiony Dobrego Smaku” dotarły na Śląsk. W jednym z katowickich lokali – Chata z Zalipia – dwudziestu uczestników przygotowywało specjały kuchni śląskiej. Pierwsza w menu znalazła się wodzionka – zupa z dodatkiem czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego. Następnie przygotowano tradycyjne kluski śląskie. Na deser podano szpajzę cytrynową, czyli delikatny i puszysty krem cytrynowy. Podczas warsztatów, odbywających się w różnych miastach Polski, nie poznamy sekretów kuchni włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej, tylko polskiej – mówi Bogusława Krzyk, kierownik działu marketingu WSP „Społem”. Ideą organizacji tego typu spotkań jest promocja produktów i dań regionalnych. Wiekszość z nich odznacza się bogatym i wyśmienitym smakiem, który – wraz z uczestnikami – zamierzamy odkryć na nowo. Zarówno pierwsze, jak i drugie spotkanie zakończyło się sukcesem. Cieszy nas fakt, że zaproponowana formuła znalazła uznanie wśród fanów Majonezu Kieleckiego – dodaje Bogusława Krzyk. „Regiony Dobrego Smaku” to cykl spotkań poświęconych kuchniom regionalnym. Jest to także doskonała okazja, by poznać wiele nowych i ciekawych przepisów, a także spędzić czas w miłym towarzystwie.