Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” zaprasza na drugie warsztaty kulinarne z cyklu „Regiony Dobrego Smaku”. Po sukcesie edycji „świętokrzyskiej” zawitam do katowickiej restauracji „Chata z Zalipia”. Nie trudno się domyślić, że tematem przewodnim będzie kuchnia śląska.
Organizatorem „Regionów Dobrego Smaku” jest Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” – producent Majonezu Kieleckiego. Spotkanie odbędzie się w katowickiej restauracji „Chata z Zalipia”. Wybór nie był przypadkowy. Lokal ten specjalizuje się w tradycyjnych, miejscowych potrawach. Jego wystrój nawiązuje do barwnego, wielokulturowego charakteru regionu, łączącego w sobie wpływy słowiańskie, niemieckie, austriackie oraz czeskie. Ten eklektyczny charakter Górnego Śląska oraz bogactwo smaków będzie można odnaleźć w trakcie wspomnianych warsztatów.
Co zrobić, aby wziąć udział w warsztatach? Wystarczy do dnia 12.03.2013 r., zgłosić się za pośrednictwem portalu społecznościowego Facebook (http://www.facebook.com/events/538233249530896/), a następnie odpowiedzieć na dwa proste pytania przygotowane przez organizatora. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostanie wybranych 20 uczestników, którzy już 16 marca, pod okiem profesjonalnego szefa kuchni, będą zgłębiać tajniki kuchni śląskiej. Przygotują przysmaki takie, jak wodzionka, kluski śląskie czy szpajza cytrynowa.