Skocz na karpia do Skoczowa?

Aktualności

Skocz na karpia do Skoczowa?

W dniach 19 i 20 września 2009 r. na skoczowskim rynku odbyła się kolejna edycja wystawy rybackiej zorganizowanej przez Instytut Ichtiobiologii i Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu. Tradycją już stał się festiwal kulinarny, towarzyszący wydarzeniu, organizowany przez Śląską Grupę Kulinarną.

Tegoroczne potyczki kulinarne pod hasłem „Skocz na karpia do Skoczowa” rozpoczęli uczniowie Szkół Gastronomicznych, którzy wystartowali w piątej edycji konkursu juniorskiego. Zmagania dziewięciu ekip oceniało jury w składzie szefowie kuchni ze Śląskiej Grupy Kulinarnej: Mariusz Jazowski, Mariusz Dziadowicz, Krzysztof Bielec oraz Mirosław Kuczyński, Z-ca dyrektora Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Stawowej PAN w Gołyszu, jurorem czasowym był Szymon Kupczyk z SGK, a obradom komisji przewodniczył Leonard Lipa. Laureatami konkursu zostali Marcin Glet i Sylwester Oskroba z Zespołu Szkól Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna, Robert Kopacz i Michał Lemler z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr.1 Kraków, a na trzecim miejscu uplasowali się Tomasz Donocik oraz Dawid Palka, uczniowie Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektronicznych nr.10 im. Mikołaja Kopernika w Kętach. W tym samym czasie do zmagań przystąpiły panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Ich dania oceniali Dawid Pietrasz, szef kuchni Gościńca Zabrzańskiego, członek SGK, Janina Żagan, Burmistrz Skoczowa oraz Maria Siąkała z Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Palmę pierwszeństwa wręczono Kole Gospodyń Wiejskich z Chybia.

Punktem imprezy były „IV Mistrzostwa Europy w przygotowywaniu potraw z Karpia”. Prace oceniało profesjonalne jury któremu przewodniczył Józef Łoskot, legenda śląskiej gastronomii, Tomasz Szymański z firmy Bonduelle, Robert Poliński z firmy Unilever Foodsolution’s, Grzegorz Cielecki, szef kuchni Restauracji Flavours Hotelu Europeum z Wrocławia oraz Damian Mucha, dyrektor d.s. gastronomii Tirextaurant w Parku Rozrywki w Inwałdzie, znany z programu TVP2 „Smaczne Go!”. Pierwsze miejsce w gronie profesjonalistów zajęli Dominik Kloc i Roman Fic za „Grillowanego (na żywym ogniu z drzewa olchowego) karpia z sosem z raków rzecznych, z glazurowana kalarepą, szalotką i burakiem w towarzystwie “róży ziemniaczanej” z Noma Residence, Zameczek Myśliwski Promnice. Na drugiej pozycji uplasowali się Arkadiusz Gawron i Daniel Adamczyk z Hotelu Qubus Katowice, a za nimi reprezentanci Hotelu Monopol Katowice, Michał Byrczek i Szymon Lorenc.