23-26 stycznia 2016 r. w Rimini odbędzie się VII edycja Pucharu Świata Coppa del Mondo della Gelateria.
Puchar Świata Lodziarzy odbywa się co dwa lata, biorą w nim udział specjaliści z zakresu lodów, ciasta, czekolady oraz wykwintnej kuchni. Zawodnicy pochodzą z pięciu kontynentów. W tym roku zakwalifikowało się 14 drużyn z Argentyny, Australii, Niemiec, Japonii, Włoch, Maroko, Meksyku, Polski, Hiszpanii, Szwajcarii, USA oraz Chile, Urugwaju i Singapuru.
Polska również będzie mała swoich reprezentantów podczas Pucharu. Od początku września na Stadionie Energa w Gdańsku trwają wytrwałe treningi polskiej reprezentacji Coppa del Mondo della Gelateria. Z inicjatywy Pawła Petrykowskiego Mistrza Polski w Lodziarstwie (2015) po konsultacjach z Team Manager zespołu Michałem Doroszkiewiczem (Brązowy medalista Coppa del Mondo della Gelateria 2014) powstał silny polski zespół, w składzie:
Michał Doroszkiewicz – Team Manager
Paweł Petrykowski – kompozycja baz lodowych
Maciej Majzon -Wójtowicz- rzeźby lodowe
Marek Moskwa – eksponat cukrowy Croccante
Michał Wiśniewski – dania gastronomiczne.