W Rimini Expo Centre do 22 stycznia potrwa 46. SIGEP World – World Expo for Foodservice Excellence. Wydarzenie to gości wystawców z 33 krajów. Oprócz Włoch przybyli oni głównie z Niemiec, Hiszpanii, Chin, Francji, Turcji, Belgii, Polski i Stanów Zjednoczonych, czyli krajów, które są kluczowe dla rozwoju relacji biznesowych w sektorach lodów, cukiernictwa, piekarstwa, kawy, czekolady i pizzy.
W tej edycji Arabia Saudyjska będzie gościem SIGEP. Dzięki szybko rozwijającemu się rynkowi i rosnącemu zapotrzebowaniu na innowacje technologiczne Arabia kraj ten, nominowany do organizacji Expo 2030, wyłania się jako nowy obszar dla branży hotelarskiej i gastronomicznej i będzie stanowić strategiczną okazję dla firm, oferując nowe perspektywy dla globalnej branży gastronomicznej. Delegacja czołowych saudyjskich nabywców przybędzie do Rimini specjalnie na SIGEP World i obejmie takie duże marki, jak Barn’s, sieć kawiarni z ponad 800 punktami sprzedaży, Elite Hospitality/Al-Nahla Group, wiodąca firma hotelarska, i Al Tazaj, sieć restauracji typu fast food z ponad 120 lokalami.
SIGEP World 2025 znacznie wzmocni innowacje technologiczne i zrównoważony rozwój w branży gastronomicznej dzięki ponad 40 międzynarodowym wydarzeniom, prelekcjom i konkursom, w których weźmie udział 60 prelegentów z branży Out-of-Home. Ponad 520 kupców z 79 krajów, takich jak Stany Zjednoczone, Indie, Kanada, Brazylia, Turcja i Chiny, dołączyło już do Programu Top Buyers, zorganizowanego w celu ułatwienia spotkania podaży i popytu na wystawie. Reprezentują oni różne sektory gastronomii: lodziarnie, restauracje, fast foody, cukiernie, kawiarnie, piekarnie, pizzerie i sieci hoteli.
Targi przyciągną przedstawicieli Stanów Zjednoczonych, głównego światowego promotora pizzy (sektora, który będzie rozwijany na Sigep World), Niemiec i Hiszpanii (głównych europejskich producentów lodów rzemieślniczych), Wielkiej Brytanii, gdzie kawa i ciastka odgrywają centralną rolę w Food & Beverage, oraz Francji, która szczyci się mocną pozycją piekarstwa i ciastkarstwa.
oprac. H. Handkowska
fot. fb SIGEP