Papierowe wydanie „Poradnika Restauratora”, cieszącego się największym zasięgiem czytelniczym, wiarygodnością i opiniotwórczością wśród pism gastronomicznych – według Stowarzyszeń Kulinarnych (marzec 2025) – właśnie trafia w pełnym, deklarowanym nakładzie 10 100 egzemplarzy do przedstawicieli branży HoReCa w całym kraju.
W sierpniowym numerze podejmujemy zarówno bieżące tematy konsumenckie, jak i analizujemy długofalowe zjawiska wpływające na kondycję rynku HoReCa. Publikujemy m.in. dane z raportu PMR Market Experts, które wskazują na rzeczywisty wzrost wartości rynku gastronomicznego w 2024 r., jednocześnie uwypuklając utrzymujące się bariery rozwoju. W centrum uwagi znalazły się m.in.: ograniczona skłonność konsumentów do oszczędzania, zmieniające się priorytety gości oraz rosnące znaczenie tzw. doświadczenia gastronomicznego – rozumianego nie tylko jako jakość potraw, ale jako kompleksowe wrażenie z pobytu w lokalu.
W tym kontekście szczególny nacisk kładziemy na praktyczne i aktualne zagadnienia. W tym numerze piszemy m.in. o jakości frytury jako jednym z wyznaczników profesjonalizmu kuchni, o trendach koktajlowych odpowiadających na potrzeby coraz bardziej świadomych gości, a także o kulinarnych konceptach opartych na autentyczności, sezonowości i lokalności.
Zachęcamy do zapoznania się z raportem z procesu druku lipcowego wydania „Poradnika Restauratora”, opublikowanym na str. 6-7.
Polecamy jak zawsze lekturę naszych stałych działów – Nowości oraz W kadrze.