Sieć fast-foodowa SUBWAY® chce skoncentrować się na rozwijaniu mniejszych restauracji, które zmieszczą się nawet na powierzchni 10 m2. niedawno sieć otworzyła w Lublinie pierwszy w regionie Europy Środkowo-Wschodniej SUBWAY® “SATALLITE KIOSK”. Kioski mają umożliwić szybszy rozwój sieci w lokalizacjach, w których nie ma wolnego miejsca na umieszczenie restauracji, np. w całkowicie zajętych centrach handlowych, szkołach, szpitalach, halach sportowych, itp. Zaletą konceptu jest niski koszt juruchomienia. Sieć SUBWAY® buduje wyłącznie filie franczyzowe, ma już ich prawie 400 w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. W pierwszym półroczu sieć otworzyła 75 nowych restauracji. W tym samym okresie sprzedaż wzrosła o 8%. W chwili obecnej franczyzobiorcy eksploatują w regionie ponad 300 placówek, do końca roku powinno ich być około 400. Dzięki ogólnej liczbie prawie 34 tys. placówek sieć SUBWAY® została pod koniec ubiegłego roku największą siecią fast foodową na świecie. Obecnie posiada już ponad 35 tys. restauracji w 99 krajach świata. Wszystkie placówki sieci SUBWAY® działają na zasadzie franczyzy,