Aspekt ekologiczny staje się coraz częstszym kryterium wyboru podczas podejmowania decyzji zakupowych. Coraz więcej firm zaczyna realizować działania na rzecz ochrony środowiska, decydując się na zakup kartonowych opakowań pochodzących od certyfikowanych dostawców.
Produkcja kartonów na jedzenie łączy się z potrzebą pozyskiwania ogromnych nakładów surowca – drewna. Ważne jest więc, aby było ono pozyskiwane ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu, zyskać można produkt wysokiej jakości, ale przede wszystkim zadbać o środowisko.
Rynek opakowań jest bardzo różnorodny, przez co można na nim spotkać zarówno produkty bardzo wysokiej jakości, jak i te, które nie spełniają standardów określanych przez sieci gastronomiczne. Aby odnaleźć się w gąszczu propozycji, jakie oferują producenci opakowań, warto zwracać uwagę na rodzaj posiadanej certyfikacji.
Wyznacznikiem wysokiej jakości i gwarantem ekologicznej produkcji opakowań jest wydawany przez DNV CERTIFICATION AB certyfikat FSC.
Siecią, która w tym roku wprowadziła ekologiczne opakowania jest największa polska franczyzowa sieć pizzerii, Da Grasso.
– Codziennie realizujemy setki dostaw. To łączy się z taką samą ilością wykorzystywanych opakowań. Ze względu na fakt, że zależy nam, aby opakowania, które dostarczamy naszym klientom były funkcjonalne, ale przede wszystkim ekologiczne, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie tych, które posiadają uznany na całym świecie certyfikat FSC – komentuje Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu Da Grasso.