Od ponad pół wieku… Międzynarodowe Targi Żywności SIAL postawiły sobie za cel stać się najważniejszą siecią targów dla profesjonalistów z branży spożywczej na świecie. Cel został osiągnięty, jednak organizatorzy nie spoczywają na laurach i starają się, aby każda edycja była sukcesem, podobnie będzie z następną sesją targów SIAL Paris, które odbędą się od 21 do 25 października 2018 r. w Centrum Wystawowym Paris Nord Villepinte. Organizowany co dwa lata salon stał się miejscem inspiracji i spotkań dla przedstawicieli całej branży spożywczej… ponieważ wystawcy prezentują dzisiejszą żywność i jednocześnie tworzą tę przyszłą.
W 2018 roku Paryż będzie światową stolicą żywności. Targi podczas, których przedstawiciele całej branży spożywczej spotkają się w Paryżu od 21 do 25 października br., aby dzielić się obecnymi i przyszłymi rozwiązaniami oraz wspólnie podjąć wyzwania żywnościowe następnych 30 lat.
« W październiku 2018 roku sektor spożywczy będzie z uwagą obserwował Paryż, twierdzi Nicolas Trentesaux, dyrektor sieci SIAL. Nie zapominajmy, że sektor rolno-spożywczy jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż w większości państw grupy G20 ! Wizyta na targach SIAL Paris to okazja do zapoznania się z możliwościami wzrostu oraz nowymi trendami; skorzystanie ze wspaniałego narzędzia, aby osiągnąć ambitne cele związane z profesjonalistami z sektora spożywczego. SIAL Paris to unikalna platforma inspiracji, która pozwala zapoznać się z nowymi rynkami, lansować nowe produkty oraz spotkać się z najważniejszymi przedstawicielami branży, aby omówić wyzwania jutra. Jest to także prawdziwe laboratorium: działy badawczo-rozwojowe z całego świata kończą prace nad swoimi innowacjami, aby móc je testować w alejkach targowych. Ponad 2 500 innowacji będzie prezentowanych przedpremierowo w ramach SIAL Innovation, aby stać się inspiracją dla sektora spożywczego».
SIAL Paris 2018 na 7 miesięcy przed otwarciem
Blisko 90% powierzchni targów zostało już zarezerwowane przez wystawców.
Ponad 80 krajów potwierdziło swój udział w imprezie, zaś polskie firmy zapowiedziały zwiększenie swojej obecności na targach w porównaniu z edycją 2016.
Podczas tych 5 dni, które będą źródłem prawdziwej inspiracji, wystawcy będą mieli okazję zaprezentowania swoich produktów 160 000 odwiedzających profesjonalistów z całego świata.
SIAL Paris : spotkanie dużych grup np. młodych start-upów, które promują żywność jutra!
Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku okazała się dużym sukcesem, który bez wątpienia zostanie powtórzony także w tym roku, gdyż SIAL będzie kontynuował swoją rolę platformy promocji nowo powstających sektorów tworząc dla nich specjalne przestrzenie tematyczne.
SIAL Paris proponuje także nowy sektor « Alternative Food » prezentujący produkty ekologiczne, produkty « bez », przyjazne dla środowiska, zrównoważone, półprodukty spożywcze… oraz specjalną przestrzeń, gdzie organizowane będą dyskusje panelowe i konferencje oraz zwiedzanie z przewodnikiem.
W 2018 roku powrócą « dwie dobre idee ». Sektor Napoje, po raz kolejny będzie w centrum zainteresowania targów. Ponieważ SIAL Paris to znakomita witryna francuskiej branży rolno-spożywczej produkty « made in France » zostaną uhonorowane i zgromadzone w jednej przestrzeni. Ponadto po raz kolejny zostanie zorganizowany sektor « urządzenia i usługi », który umożliwia mikroprzedsiębiorstwom i MŚP zaprezentowanie ich technologii i urządzeń!
Od swojego powstania, targi przykładają szczególną wagę do innowacji spożywczych. Prawie 10% światowych innowacji jest prezentowanych przez wystawców targów. W 2018 roku SIAL Paris po raz kolejny będzie największym światowym laboratorium Food, gdzie profesjonaliści z sektora będą mogli testować tysiące nowości na żywo. Future Lab : SIAL Paris idzie o krok dalej tworząc przestrzeń przewidywania, która pozwoli zapewnić sobie przewagę!
W 2018 roku firmy poszukujące nowych rynków, klientów dla swoich produktów eksportowych, dodatkowych źródeł przychodów (wg deklaracji wystawców edycji SIAL Paris 2016 udział w targach zapewnił im ponad 6 miesięcy dodatkowego obrotu) lub nowych dostawców nie mogą opuścić największych targów żywności, które odbędą się od 21 do 25 października br.