14-17 sierpnia odbędzie się w Poznaniu VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Trzeci rok z rzędu oficjalnym partnerem hotelowym wydarzenia będzie Sheraton Poznan Hotel.
Współpraca poznańskiego hotelu Sheraton i Ogólnopolskiego Festiwalowi Dobrego Smaku sięga pierwszej edycji wydarzenia w 2007r. Od 2012r. Sheraton Poznan jest oficjalnym partnerem hotelowym festiwalu, gromadzącego co rok w Poznaniu miłośników dobrej kuchni, smakoszy i osoby zainteresowane sztuką kulinarną.
Jako Partner Hotelowy festiwalu, poznański Sheraton będzie domem dla wszystkich Gości Specjalnych wydarzenia, którzy przyjadą do Poznania by zasiąść w jury festiwalowych konkursów, prowadzić warsztaty
i dzielić się swoją kulinarną wiedzą. W piątek, 15 sierpnia, odbędzie się tu posiedzenie jury konkursu Polska Nalewka Roku pod przewodnictwem Piotra Bikonta, poprzedzone wykwintnym lunchem przygotowanym przez Krystiana Szopkę, szefa kuchni hotelu. Specjalnie dla Kapituły Dobrego Smaku, przygotował on menu oparte na takich tradycyjnych i regionalnych polskich produktach jak: wieprzowina złotnicka, chłodnik na zakwasie buraczanym, ser smażony czy wędzone pomidory. W jury konkursu Polska Nalewka Roku znajdzie się, jak co roku także przedstawiciel poznańskiego Sheratona – w tym roku funkcję tę obejmie Beata Nawrot, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu hotelu. Krystian Szopka, po raz kolejny dołączy do grona krytyków, dziennikarzy, smakoszy i ekspertów, oceniających przygotowane przez lokalnych restauratorów dania kuchni polskiej.
W ramach Jarmarku Dobrego Smaku na poznańskim Starym Rynku, Goście Festiwalu i Poznaniacy będą mogli spróbować przygotowanych specjalnie na tę okazję dań inspirowanych regionalnymi tradycjami kulinarnymi. Tegoroczne propozycje szefa kuchni zostały przygotowane z wykorzystaniem produktów z listy 3 Znaków Smaku, czyli europejskich oznaczeń wyrobów regionalnych i tradycyjnych. W plenerowej restauracji poznańskiego hotelu Sheraton będzie można spróbować między innymi wieprzowiny złotnickiej marynowanej w miodzie drahimskim i trawie żubrowej, podanej z sosem pieprzowym i suską sechlońską, czyli podsuszaną i podwędzaną śliwką, a także golonki z indyka marynowanej w czwórniaku i tymianku. O tajnikach swojej kuchni i fascynacji regionalnym dziedzictwem kulinarnym, kucharze poznańskiego Sheratona opowiedzą też podczas pokazów na festiwalowej scenie na Starym Rynku.
Nasze festiwalowe menu to ukłon w stronę tradycyjnych i regionalnych smaków, które warto odkrywać na nowo, pokazując, że jako kraj i region w kwestii kulinarnego dziedzictwa mamy wiele powodów do dumy. Przygotowując menu hotelowych restauracji, staram się wplatać produkty wytwarzane lokalnie, z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, tak by dać naszym Gościom szansę spróbowania tego, co w Polskiej i Wielkopolskiej kuchni najbardziej wartościowe. Festiwal Dobrego Smaku to znakomita okazja, żeby zaprezentować tradycję w nowoczesnym wydaniu również szerszej publiczności, odwiedzającej w tych dniach poznański Stary Rynek i przekonać ich do szukania inspiracji w naszych rodzimych smakach – powiedział Krystian Szopka, szef kuchni Sheraton Poznan Hotel.