15-18 sierpnia br. odbędzie się w Poznaniu VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Drugi rok z rzędu oficjalnym partnerem hotelowym wydarzenia będzie Sheraton Poznan Hotel.
Współpraca poznańskiego hotelu Sheraton i Ogólnopolskiego Festiwalowi Dobrego Smaku rozpoczęła się w podczas pierwszej edycji wydarzenia, w 2007 r. Od 2012 r. Sheraton Poznan jest oficjalnym partnerem hotelowym festiwalu, przyciągającego miłośników dobrej kuchni, smakoszy i osoby zainteresowane sztuką kulinarną z Poznania oraz turystów.
Poznański Sheraton będzie na czas trwania festiwalu domem dla wszystkich Gości Specjalnych wydarzenia, którzy przyjadą do Poznania by zasiąść w jury festiwalowych konkursów, prowadzić warsztaty i dzielić się swoją kulinarną wiedzą. W hotelu odbędzie się posiedzenie jury konkursu Polska Nalewka Roku, któremu przewodniczyć będzie Piotr Bikont. Przed czekającą jurorów pracą, polegającą na wyłonieniu najlepszych nalewek, Krystian Szopka, szef kuchni hotelu, zaprosi ich do restauracji Fusion na wykwintny lunch. Jednym z jurorów w konkursie nalewek będzie po raz kolejny dyrektor generalny poznańskiego Sheratona, Marco Foelske. Krystian Szopka, z kolei, podobnie jak w ubiegłym roku, dołączy do grona krytyków, dziennikarzy, smakoszy i ekspertów stanowiących jury konkursu, w którym lokalni restauratorzy będą rywalizować w przygotowywaniu tatara.
Przez cztery dni trwania festiwalu, w ramach Jarmarku Dobrego Smaku, goście wydarzenia będą mogli spróbować, przygotowanych specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni, dań, nawiązujących do lokalnych tradycji kulinarnych. Więcej o czerpaniu inspiracji z regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz o nowoczesnej interpretacji tradycyjnych smaków będzie można dowiedzieć się podczas prowadzonych przez kucharzy poznańskiego Sheratona pokazów kulinarnych na głównej scenie festiwalu na Starym Rynku. „Zależy nam na pokazaniu, jak w nowoczesny sposób interpretować rodzime tradycje kulinarne, wykorzystywać lokalnie wytwarzane, niszowe produkty oraz łączyć bogate kulinarne dziedzictwo naszego kraju i regionu ze składnikami oraz sposobami przygotowania wywodzącymi się z różnych miejsc na świecie – powiedział Krystian Szopka, szef kuchni Sheraton Poznan Hotel.
To jednak nie wszystko, co poznański Sheraton przygotował z okazji Festiwalu. W sobotę, 17 sierpnia, odbędzie się tu pokaz kulinarny pod tytułem „Regionalne inspiracje w kuchni fusion”. Gospodarzami wydarzenia będą Krystian Szopka, szef kuchni hotelu oraz dziennikarz i ekspert kulinarny Paweł Loroch. Panowie opowiedzą o wykorzystaniu lokalnych, polskich i wielkopolskich tradycji kulinarnych w przygotowywaniu dań fusion, pokażą unikalne produkty, na nowo odkryją i zinterpretują tradycyjne smaki Na zakończenie Szef Kuchni zaprosi uczestników wydarzenia do skosztowania, przygotowanego specjalnie na tę okazję menu, podanego w formie bufetu.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to impreza, która już na stałe wpisała się w letni krajobraz Poznania i z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy. Na gości siódmej edycji Festiwalu, jak co roku, czeka wiele atrakcji m.in. Jarmark Dobrego Smaku na poznańskim Starym Rynku, pokazy kulinarne, spotkania przybliżające kulinarne trendy i ciekawostki, koncerty oraz konkursy.
Sheraton Poznan Hotel to obiekt położony w centrum Poznania, naprzeciwko Międzynarodowych Targów Poznańskich. Posiada 180 pokoi i apartamentów, zaplecze konferencyjno-bankietowe z 6 salami konferencyjnymi oraz piętro Sheraton Fitness Programmed by Core Performance. Na parterze hotelu mieści się restauracja Fusion, pub SomePlace Else oraz Qube Vodka Bar & Cafe. Hotel zarządzany jest przez sieć Starwood Hotels & Resorts, która obecnie posiada w Polsce 6 obiektów. Oprócz poznańskiego Sheratona są to: Sheraton Warsaw Hotel, Sheraton Kraków Hotel, Sheraton Sopot Hotel, Conference Center & Spa, The Westin Warsaw oraz warszawski Hotel Bristol, który niedawno dołączył do kolekcji hoteli Luxury Collection.