Piotr Kamieniczny i Paweł Przybył z Sheraton Poznan Hotel zakwalifikowali się jako jedyna drużyna z Poznania do kulinarnego konkursu BBQ w potrawach z dorsza – Dorszowe Żniwa, który odbędzie się 26-28 sierpień br. Tematem przewodnim mistrzostw są „Piraci z Gdyńskiego nabrzeża”. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
W zawodach wezmą udział dwuosobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy. W ciągu 120 minut będą musieli przygotować zakąska i danie główne. Zakąska musi obowiązkowo składać się z łososia wędzonego oraz krewetki. Natomiast podstawowym produktem do przygotowania dania drugiego jest dorsz. Każda z ekip przygotowuje 11 porcji zakąsek i 11 porcji dania drugiego – 5 dla jury degustacyjnego, 5 dla jury VIP oraz jedno danie pokazowe. Zmagania konkursowe oceniać będą dwa składy sędziowskie – 10 osób jury techniczno-degustacyjnej i 10 osób jury VIP Dorszowych Żniw. Organizatorami imprezy jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Patronat Honorowy objął Marszałek Sejmiku Pomorskiego, Jan Kozłowski. A patronat medialny – Poradnik Restauratora.
Do konkursu zgłosiło się 68 profesjonalnych ekip kucharskich. Komisja Weryfikacyjna wybrała następujące zespoły:
1. Deutschland Culinary Team
Thilo Hanke
Oliver Kramp
2. Bulgaria Culinary Team – HRC Culinary Academy
Robin Villarreal M.
Krzysztof R. Zysk
3. Hotel Park Szczecin
Paweł Krysiak
David Tylec
4. Restauracja Gościniec Słupski
Tomasz Kunysz
Maciej Rudniak
5. Sheraton Poznan Hotel
Piotr Kamieniczny
Paweł Przybył
6. Hotel Lord z Warszawy
Mateusz Birek
Agata Buzuk
7. Restauracja Akademia Smaku z Warszawy
Dariusz Borysiak
Robert Pęcherzewski
8. Hotel Victoria Wejherowo
Wiesław Miotk
Radosław Kobiela
9. Restauracja Stephan Elektronik Investment Sp. z o.o. z Wrocławia
Maciej Świderski
Tomasz Hartman
10. Catering Wiśniewscy – Warszawa
Piotr Górecki
Robert Ostrowski
11. Restauracja Słoneczny Młyn z Bydgoszczy
Krzysztof Paprocki
Mateusz Porogoski
12. RM Gastro Culinary Team Czechy Morawy
Krzysztof Gawlik
Zbigniew Łęgowski