Sheraton Poznan Hotel jedzie na  Dorszowe Żniwa

Newsy

Sheraton Poznan Hotel jedzie na Dorszowe Żniwa

13 lipca 2010

Piotr Kamieniczny i  Paweł Przybył z Sheraton Poznan Hotel zakwalifikowali się jako jedyna drużyna  z Poznania do kulinarnego konkursu BBQ w potrawach z dorsza – Dorszowe Żniwa, który odbędzie się 26-28 sierpień br. Tematem przewodnim mistrzostw są „Piraci z Gdyńskiego nabrzeża”. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

W zawodach wezmą udział dwuosobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy. W ciągu 120 minut będą musieli przygotować zakąska i danie główne.  Zakąska musi obowiązkowo składać się z łososia wędzonego oraz krewetki. Natomiast podstawowym produktem do przygotowania dania drugiego jest dorsz. Każda z ekip przygotowuje 11 porcji zakąsek i 11 porcji dania drugiego – 5 dla jury degustacyjnego, 5 dla jury VIP oraz jedno danie pokazowe. Zmagania konkursowe oceniać będą dwa składy sędziowskie – 10 osób jury techniczno-degustacyjnej i 10 osób jury VIP Dorszowych Żniw. Organizatorami imprezy jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Patronat Honorowy objął Marszałek Sejmiku Pomorskiego, Jan Kozłowski. A patronat medialny  –  Poradnik Restauratora.

Do konkursu zgłosiło się 68 profesjonalnych ekip kucharskich. Komisja Weryfikacyjna wybrała następujące zespoły:  

 

1. Deutschland Culinary Team

Thilo Hanke

Oliver Kramp

2. Bulgaria Culinary Team –  HRC Culinary Academy

Robin Villarreal M.

Krzysztof R. Zysk

3. Hotel Park Szczecin

Paweł Krysiak  

David Tylec

4. Restauracja Gościniec Słupski

Tomasz Kunysz

Maciej Rudniak

5. Sheraton Poznan Hotel

Piotr Kamieniczny

Paweł Przybył

6. Hotel Lord  z Warszawy

Mateusz Birek

Agata Buzuk

7. Restauracja Akademia Smaku z Warszawy

Dariusz Borysiak

Robert Pęcherzewski

8. Hotel Victoria Wejherowo

Wiesław Miotk

Radosław Kobiela

9. Restauracja Stephan Elektronik Investment Sp. z o.o. z Wrocławia

Maciej Świderski

Tomasz Hartman

10. Catering Wiśniewscy – Warszawa

Piotr Górecki

Robert Ostrowski

11. Restauracja Słoneczny Młyn z Bydgoszczy

Krzysztof Paprocki

Mateusz Porogoski

12. RM Gastro Culinary Team Czechy Morawy

Krzysztof Gawlik

Zbigniew Łęgowski