Sfinks wprowadza nowe koncepty

Wydarzenia

Sfinks wprowadza nowe koncepty

21 września 2017

Spółka Sfinks Polska, zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, przygotowała się do wprowadzenia na rynek nowych konceptów gastronomicznych w segmencie fast casual dining. Pierwsze lokale pod szyldami Lepione & Pieczone oraz Spice UP! pojawią się jeszcze w tym roku, podobnie jak pizzerie pod marką Fabryka Pizzy. Jednocześnie, grupa rozszerza usługę dostawy dań do klienta na kolejne miasta. Oferta ta została uruchomiona już w Poznaniu, Łodzi i Wrocławiu, w najbliższych dniach dania z menu sieci Sphinx, Wook oraz Chłopskie Jadło będzie można zamówić także w Warszawie, a następnie w Krakowie.

– Konsekwentnie realizujemy przyjętą strategię, dążąc nie tylko do rozwoju sprzedaży, ale także zwiększenia rentowności, co ma szczególne znaczenie w obliczu istniejącej presji kosztowej. Przygotowaliśmy się już do wprowadzenia dwóch nowych konceptów gastronomicznych w coraz popularniejszym na świecie segmencie fast casual dining. Zaproponujemy naszym klientom smaczne, charakterystyczne dania, nawiązujące do oferty naszych wiodących sieci – Sphinx oraz Chłopskie Jadło. Będzie to oferta dla osób, które chcą zjeść posiłek szybko i w niewygórowanej cenie, ale nie jest im obojętne, co zjedzą i w jakiej jakości. Jednocześnie będą to koncepty mogące osiągać wyższą rentowność ze względu na niższy koszt inwestycji i niższe koszty operacyjne, choćby wynikające z mniejszej pracochłonności oraz braku pełnej obsługi kelnerskiej – komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.

Koncept Spice Up! będzie bazować na doświadczeniach restauracji Sphinx, oferując dania kuchni świata w wybranych przez gości zestawieniach, przygotowywane na bieżąco, ze świeżych produktów, doprawiane aromatycznymi przyprawami, ale w szybszej formule, w charakterystycznym energetyzującym wystroju utrzymanym w intensywnej kolorystyce. Jeszcze w tym roku zostanie przekształconych część mniejszych restauracji Sphinx w koncept Spice Up!

Bezpośrednio do tradycji sieci Chłopskie Jadło będzie z kolei nawiązywał drugi koncept fast casual dining – Lepione & Pieczone by Chłopskie Jadło. Ma on łączyć tradycję z nowoczesnością, oferując zdrowe jedzenie na bazie oferty Chłopskiego Jadła. Dania będą przygotowywane na miejscu przy zapewnieniu szybkiej i sprawnej obsługi. W ofercie Lepione & Pieczone znajdą się między innymi pierogi, kasze z pieca, podpłomyki, tradycyjne zakąski z Chłopskiej Spiżarni. Lokale te będą otwierane przede wszystkim w centrach handlowych (również na food courtach), w pobliżu centrów biznesowych, kampusów i uczelni oraz przy ulicach o dużym natężeniu ruchu, a także w pobliżu dużych osiedli.

– Restauracje Lepione & Pieczone są naszą odpowiedzią na oczekiwania klientów w zakresie serwowania zdrowych dań kuchni polskiej szybko i w dobrej cenie. Będziemy mogli gościć naszych klientów w restauracjach Chłopskie Jadło podczas okazji rodzinnych i biznesowych, serwując bogaty wybór dań, jak i podczas szybkiego lunchu czy zakupów, oferując wybrane dania w restauracjach Lepione & Pieczone by Chłopskie Jadło. Wprowadzenie nowej formuły wpłynie dodatkowo na zwiększenie rentowności przy zachowaniu umiarkowanych cen dzięki ograniczeniu kosztów – zaznacza Sylwester Cacek.

– Jesteśmy też już przygotowani do wdrożenia delivery. Nawiązaliśmy współpracę z sieciami kurierskimi i portalami oferującymi dania. Zintegrowaliśmy nasz system IT z narzędziami kontrahentów, a przede wszystkim odpowiednio dostosowaliśmy menu, by posiłek mógł dojechać ciepły i smaczny. Bardzo dobrze odbierane są też nasze hermetycznie foliowane opakowania, dzięki którym danie na pewno dociera do odbiorcy w stanie nienaruszonym. Mamy jasno wyznaczone cele i dążymy, aby nasi klienci mogli wygodnie zamawiać dania według swoich upodobań kulinarnych. Sądzę, że już w drugim kwartale przyszłego roku nasi klienci skorzystają z unikalnych możliwości związanych z tą usługą, nad którymi pracujemy – wyjaśnia Sylwester Cacek.                                                                                                              

Sfinks kontynuuje też rozwój swoich flagowych konceptów. W tym roku uruchomione zostały dwie restauracje Sphinx w Warszawie – przy ul. Puławskiej i na Polu Mokotowskim. Do końca roku w ramach tej sieci powstaną lokale na rynku w Bydgoszczy, w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu, w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku i w nowej galerii handlowej w Poznaniu, Franowo. Otwarta zostanie także restauracja Chłopskie Jadło na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.

Jeszcze w tym roku Sfinks zamierza uruchomić także pierwsze restauracje pod marką Fabryka Pizzy. Grupa ma już podpisane umowy na otwarcia restauracji pod tym szyldem w Piastowie, Kołobrzegu, Zgierzu, Legionowie i Mińsku Mazowieckim, w toku negocjacji są kolejne lokalizacje. Sfinks przygotowuje się również do rozwoju konceptów Meta, Meta Disco i Funky Jim oraz prowadzi działania zmierzające do finalizacji transakcji przejęcia sieci Piwiarnia Warki. W czerwcu br. Sfinks formalnie zaakceptował ofertę Grupy Żywiec i w wyniku transakcji przejmie 67 lokali.

– Zgodnie w przyjętą strategią ciągle poszukujemy atrakcyjnych możliwości, by rozwijać się nie tylko organicznie, ale też skokowo powiększać skalę działania w wyniku akwizycji. Korzyścią są dla nas także synergie, jakie możemy osiągnąć w takich sytuacjach. Dlatego wciąż przyglądamy się rynkowi – komentuje Sylwester Cacek.