Sfinks wchodzi w fazę intensywnego rozwoju

Newsy

Sfinks wchodzi w fazę intensywnego rozwoju

24 października 2018

Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy oraz WOOK, kończy w tym roku szereg projektów mających ułatwić spółce dynamiczny rozwój w kolejnych latach i wyjście z masterfranczyzą za granicę. Według ostrożnych szacunków do końca przyszłego roku w ramach grupy ma zostać otwartych co najmniej 20 nowych restauracji. W przygotowaniu jest już 7 z nich. Jednocześnie, zarząd podtrzymuje określony w strategii plan zbudowania sieci liczącej ok. 400 lokali do 2022 r.

W 2018 r. Sfinks Polska w ramach grupy uruchomiła 11 nowych lokali, w tym 4  restauracje Sphinx (w Gdańsku w Galerii Bałtyckiej, we Wrocławiu w Galerii Dominikańskiej, na rynku w Bydgoszczy oraz w Galerii Emma w Mińsku Mazowieckim), 5 restauracji Fabryka Pizzy (w Warszawie, Krakowie, Kołobrzegu, Piasecznie i Mińsku Mazowieckim), Chłopskie Jadło na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie oraz restaurację w ramach nowego konceptu Lepione & Pieczone przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Jednocześnie w trakcie przygotowania jest restauracja Sphinx przy ul. Jana Pawła II w Warszawie, 4 Piwiarnie (w Krakowie, Siedlcach, Zgierzu i Bydgoszczy) oraz 2 restauracje pod szyldem Fabryka Pizzy – w Katowicach i Zgierzu. W  ramach realizowanych działań akwizycyjnych do końca 2021 r. Sfinks ma przejąć spółkę, która stworzyła tę markę, wraz z zarządzanymi przez nią 10 restauracjami. Obecnie Sfinks rozwija tę sieć w ramach masterfanczyzy. Do końca tego roku zarząd zdecyduje też, czy skorzysta z umowy licencji i w ramach grupy będą rozwijane marki Meta, Meta Disco i Funky Jim.

Zwiększanie sprzedaży i rentowności w ramach istniejącej sieci ma zapewnić Sfinksowi m.in. rozwój usługi delivery. Jest ona systematycznie wprowadzona w kolejnych lokalizacjach – obecnie obsługuje ją ponad 50 restauracji, część z nich posiada kuchnię multibrandową, oferując dania różnych sieci zarządzanych przez Sfinksa. Spółka uruchamia też własne kanały sprzedaży, m.in. portal Smacznieiszybko.pl, który będzie miał swoja nową osłonę na przełomie roku.

Realizację planów rozwoju mają zapewnić Sfinksowi środki, które zostaną zatrzymane w spółce dzięki aneksowi do umowy kredytowej z BOŚ, zmieniającemu harmonogram spłat, wpływy z planowanej emisji, a także przekształcania restauracji własnych we franczyzowe. Obecnie połowa sieci działa już w tym modelu, docelowo udział lokali franczyzowych ma stanowić ok. 70-90% w strukturze sieci.