Sfinks Polska S.A. podpisała aneks do przedwstępnej umowy zakupu Da Grasso, na mocy którego decyzja w sprawie przejęcia największej w Polsce sieci pizzerii i podpisanie umowy sprzedaży 100% udziałów Da Grasso ma nastąpić do 31 lipca 2010 r., a nie do końca stycznia, jak pierwotnie planowano.
W ciągu najbliższych 6 miesięcy spółki chcą ze sobą współpracować, by przygotować się do integracji i zapewnić płynne połączenie operacyjne firm. W tym czasie Da Grasso przedstawi założenia i dane liczbowe, na podstawie których Sfinks opracuje biznesplan dla sieci pizzerii. Będzie on określał sposób i model realizacji założeń biznesowych, które zdecydowały o połączeniu. Po przejęciu Da Grasso Sfinks Polska będzie największą firmą restauracyjną w Polsce pod względem liczby zarządzanych placówek.
– Po kompleksowym badaniu pozytywnie oceniamy perspektywę włączenia Da Grasso do naszego portfolio i synergię, jakie możemy osiągnąć z tego tytułu. Jeszcze przed zamknięciem transakcji i włączeniem Da Grasso do grupy Sfinks, chcemy przez kilka miesięcy dopracować obszary kluczowe dla efektywnej współpracy obu firm – komentuje Tomasz Morawski, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
– Due diligence wykazało obszary, których modyfikacja może zwiększyć potencjał naszej spółki i korzyści, jakie wspólnie osiągniemy w wyniku połączenia. Dlatego naszym priorytetem na najbliższe miesiące będzie skupienie się na szczegółach operacyjnych i ścisła współpraca ze Sfinksem. Da Grasso ma potencjał, by efektywnie działać w strukturach tej spółki, dlatego tym bardziej zależy nam, by się jak najlepiej do tego przygotować – mówi Karolina Rozwandowicz, prezes zarządu oraz współwłaścicielka spółki Da Grasso.
Źródło: Sfinks Polska S.A.