Sezonowe nowości w Tamce 43

Newsy

Sezonowe nowości w Tamce 43

23 maja 2013

Filozofią restauracji Tamka 43 jest kuchnia oparta wyłącznie o świeże, sezonowe produkty. Dlatego menu zmienia się bardzo często. A czym będziemy mogli cieszyć podniebienia przez najbliższe tygodnie?

Sezonowy hit – szparagi

Niedoceniane do tej pory szparagi robią wśród smakoszy istną furorę. Zapiekane, grillowane, gotowane na parze, w zapiekance, sałatce, w postaci zupy – pod każdą postacią znajdują coraz to nowych zwolenników. Bogate w cenne składniki mineralne, witaminy i doskonałe w smaku, na stałe zagościły na polskich stołach. Polacy docenili szparagi nie tylko za właściwości odżywcze, ale także za ogromne możliwości zastosowania w kuchni przy niedużym wysiłku w ich przygotowaniu. Tamka 43 wykorzystuje ogromny apetyt na szparagi i do swojego menu wprowadziła zielone, grillowane szparagi prosto z Wielkopolski. Podawane w towarzystwie emulsji z czerwonych pomarańczy zaskoczą niejedno podniebienie. Występują w wersji z boczkiem lub wegetariańskiej.

Dla miłośników zup i mięsa

Jednym z najbardziej znanych amouse-bouche w Tamce 43 jest consomme – esencjonalny, klarowny wywar w wersji drobiowej. Nowe menu zaskakuje jednak i tutaj – teraz consomme przygotowywane jest z rabarbaru i truskawek w postaci transparentnego płynu, z dodatkiemsorbetu z tegorocznych, aromatycznych pędów sosny. Taki początek to wspaniała zapowiedź kolejnych kulinarnych niespodzianek, jakie czekają nas w restauracji. Koneserom pożywnych zup i zaskakujących połączeń smakowych, na pewno przypadnie go gustu propozycja w postaci bisque – kremowej zupy z pancerzy raków z wiejską śmietaną i szyjkami rakowymi.

 Całość przyprawiona prażonym koprem będzie dobrym wstępem do dania głównego.  Przygotowanego oczywiście metodą sous-vide, dzięki której potrawy zachowują mnóstwo wartości odżywczych, witamin i minerałów, ulatujących podczas smażenia czy zwykłego gotowania. Pierwszą propozycją jest cielęcina. Przygotowana właśnie tą metodą, swą niezwykłą delikatność zawdzięcza mleku matki, które zapewnia mięsu niepowtarzalny smak. Dopełnieniem dania jest puree z białych szparagów. Druga nowość w menu to jagnięcina sous-vide z puree z liści czosnku niedźwiedziego, pieczoną ekologiczną rzodkiewką i karmelizowaną perłową cebulką. Intensywna, zaskakująca i intrygująca będzie zaskoczeniem nawet dla najbardziej wytrawnego smakosza. Zapraszamy na sezonowe nowości do Tamki 43!