Sery Lazur najlepsze na MLEKO-EXPO 2010

Newsy

Sery Lazur najlepsze na MLEKO-EXPO 2010

10 listopada 2010

3-5 listopada br. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyły się XIX Targi MLEKO-EXPO 2010, organizowane przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. Patronat nad imprezą objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegorocznym targom przyświecało hasło: „Zdrowo, Smacznie, Naturalnie”. Imprezie towarzyszyły liczne konkursy, degustacje, pokazy kulinarne, Dzień Sera i szereg innych atrakcji.

Tegoroczne targi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wystawców, których w tym roku było 45 oraz jeden wystawca z Irlandii. Zwiedzających targi gości urzekły wyśmienite produkty mleczarskie, które zostały uhonorowane statuetkami za najwyższą jakość. Wśród laureatów znalazła się SM Lazur, która otrzymała statuetkę za Ser pleśniowy Lazur Złocisty z bakteriami probiotycznymi LAB-5, wyróżnienie otrzymał także Ser Lazur Błękitny.

– Jesteśmy dumni, że po raz kolejny otrzymaliśmy statuetkę za najwyższą jakość naszych produktów na targach MLEKO-EXPO. To potwierdzenie, że od wielu  lat sery Lazur utrzymują się w czołówce najlepszych produktów na rynku. Jakość i walory smakowe tych serów mogą śmiało konkurować z serami z innych krajów. Wyjątkowość naszych serów sprawia, że są rozpoznawalne, cenione, chętnie wybierane  przez klientów zarówno w Polsce jak i Europie- stwierdził prezes SM Lazur, Zenon Michaś.

Docenione zostało także stoisko SM Lazur, które otrzymało wyróżnienie w konkursie na „Najładniejsze stoisko” XIX targów mleczarskich. Na lazurowym stoisku można było spróbować oryginalnych serów pleśniowych oraz potraw z restauracji LAZUR w Nowych, Skalmierzycach, które przygotował szef kuchni, Arkadiusz Kuźniewski.

Wśród wielu przygotowanych smakołyków pojawiły się sery Lazur zapiekane w cieście naleśnikowym, podawane z miodem czy sosem bakaliowym, smakowite spagetii z łososiem w sosie z sera Lazur. Jednak największa furorę zrobiły lody –  sorbet: truskawkowy, malinowy lub cytrynowy z serem pleśniowym Lazur Srebrzysty, podane z bitą śmietaną i kroplą octu balsamicznego

– Nasze lody to przykład na wielofunkcyjność naszych serów, choć zestawienie wydawało się szokujące to amatorów tego smakołyku było bardzo wielu. Myślę, że moda na nowoczesną kuchnię stawia przed nami, właśnie takie wyzwania i wyznacza nowe kierunki w sztuce kulinarnej – powiedział Arkadiusz Kuźniewski.