SERNIK Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z NAPAREM Z HERBATY LIVELY LIME & ORANGE FUSION UBRANY SALSĄ Z ANANASA I BAZYLII
Jarosław Uściński, właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2010 w kategorii ogólnopolska restauracja tradycyjna
Menu sugerowane herbatą i pobytem na plantacji na Sri Lance
Składniki:
300 g białej czekolady
300 g twarogowy ser typu Philadelphia
Lively lime and orange fusion tea – napar
1 st świeżego ananasa
30 g świeżej bazylii
5 żółtek jaj kurzych
2 białka ubite na sztywną pianę
100 g płatków kokosowych
100 g orzechów macadamia
100 g masła
100 g cukru palmowego
Hot tea – Darjeeling tea
Sposób przyrządzenia:
Przygotować intensywny napar herbaty. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wiórki kokosowe parzymy i dodajemy osączone do masy serowej wraz z ubitym białkiem. Składniki delikatnie łączymy dbając, żeby posiadały jednakową temperaturę również z naparem herbaty. Ananas kroimy w spore kostki i łączymy z listkami świeżej bazylii oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Sernik pieczemy w malutkich filiżankach natartych masłem i wyłożonych siekanymi i opieczonymi orzechami macadamia. Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko ostudzony ubieramy sałatką z ananasa i świeżej bazylii.