Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
SERDUSZKA DROBIOWE DUSZONE W OSTRYM SOSIE HOMAROWYM Z AROMATEM TRUFLI
Przepis na 2 porcje
Składniki
300 g drobiowych serc
1 l rosołu
100 g szalotka
100 g masła homarowe
20 g koncentratu
50 g mąki
Przyprawy: sól, pieprz papryka piri piri
Sposób wykonania:
Serca oczyść, opłucz, zalej zimną wodą i obgotuj dwa razy zmieniając wodę, następnie odlej wodę i serca zalej gorącym bulionem. Przypraw przyprawami i gotuj, aby były na pól twarde. Pokrojoną cebulkę w kostkę podsmaż na maśle homarowym i dodaj do niej ugotowane wcześniej serca drobiowe i duś do miękkości. Pod koniec dodaj koncentrat i oprósz mąką. Podawaj z kroplami oliwy truflowej i pieczonymi ziemniakami.