Serduszka drobiowe duszone w ostrym sosie homarowym z…

Serduszka drobiowe duszone w ostrym sosie homarowym z…

03 lipca 2012

Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

SERDUSZKA DROBIOWE DUSZONE W OSTRYM SOSIE HOMAROWYM Z AROMATEM TRUFLI

Przepis na 2 porcje

Składniki

300 g  drobiowych serc

1 l rosołu

100 g  szalotka

100 g masła homarowe  

20 g koncentratu

50 g mąki

Przyprawy: sól, pieprz papryka piri piri

Sposób wykonania:

Serca oczyść, opłucz, zalej zimną wodą i obgotuj dwa razy zmieniając wodę, następnie odlej wodę i serca zalej gorącym bulionem. Przypraw przyprawami i gotuj, aby były na pól twarde. Pokrojoną cebulkę w kostkę podsmaż na maśle homarowym i dodaj do niej ugotowane wcześniej serca drobiowe i duś do miękkości. Pod koniec dodaj koncentrat i oprósz mąką. Podawaj z kroplami oliwy truflowej i pieczonymi ziemniakami.