Chapeau bas
Zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek, recenzenci w Gault&Millau przyznają restauracjom atrybut każdego szefa kuchni – czapki kucharskie. Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20 a punkty przyznawane są na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Istotne w ocenie są również obsługa, wystrój i atmosfera danego miejsca. Senses od 2013 r. systematycznie pnie się w rankingu Gault&Millau, od 4 lat uzyskując najwyższe wyniki w Polsce. W tym roku to 4 czapki oraz 18,5 pkt, które oznaczają ni mniej ni więcej status najlepszej restauracji w kraju okiem międzynarodowego smakosza.
And the Oscar Goes To…
Ranking 50 Best Discovery wchodzący w skład The World’s 50 best to lista największych odkryć gastronomicznych na świecie. Trafiają tam najznakomitsze restauracje prowadzone przez znanych i nagradzanych szefów kuchni. Zestawienie powstaje w oparciu o ankietę sporządzaną przez bywalców restauracji, kucharzy, krytyków, dziennikarzy, autorów książek kulinarnych oraz restauratorów. Pozycjonuje 50 najlepszych i najbardziej obiecujących, według członków Akademii, restauracji na całym globie. Nagroda ma opinię promującej nowe trendy kulinarne i poszukiwania w kuchni. Zakwalifikowanie się do grona 50 Best Discovery jest ogromnym wyróżnieniem a także wydarzeniem bez precedensu w naszym kraju.
Uczta dla zmysłów
SENSES to miejsce, w którym każdego wieczoru prezentowana jest wybitna sztuka o kulinarnym wymiarze. Szef kuchni zaprasza wszystkich przybyłych na prawdziwą ucztę zmysłów i ani na chwilę nie pozwala odpocząć od niespodzianek. Puszyste okazuje się chrupkie w smaku, oszronione rozpala podniebienie, a to, co mięsiste zaskakuje lekkością. Andrea Camastra projektuje dania wg metody „note by note”, której jest ambasadorem. Pomimo wyjątkowo nowoczesnego wyposażenia kuchni i pracowni sensorycznej na talerzu nie ma eksperymentów naukowych, tylko zapachy i aromaty, które Andrea odnalazł i wyczuł w naturalnych produktach. A następnie zadbał o ich wyjątkową intensywność i połączenia. Według SENSES – doskonały posiłek to nie tylko jedzenie i wino, ale emocjonujące doznanie, które na stałe zapisuje się w pamięci gości.
Po prostu Andrea
Andrea Camastra, to szef kuchni pełen pasji, z otwartym umysłem i nietuzinkowym podejściem do gotowania. Zakochany w Polsce oraz zafascynowany historią jej kuchni. Nieustannie czerpie z niej inspiracje, nie zapominając o swoim pochodzeniu. Jest wizjonerem całkowicie oddanym swojej pracy. Dzięki temu w swojej karierze może pochwalić się wieloma wyróżnieniami, w tym przyznanym w 2019 r. tytułem jednego ze stu najlepszych kucharzy na świecie według magazynu „Le Chef”, a ponadto tytułami “Chef of The Year North England”, “Chef of the Future 2015” oraz “Chef of the Year 2017” według przewodnika Gault&Millau. Informacje o nim znaleźć można również w encyklopedii Oksfordzkiej i w The Diners Club® 50 Best Discovery Series. Unikalny talent Andrei i jego odwagę w przekraczaniu konwencji docenił Hervé This (odkrywca i ojciec kuchni molekularnej), który podczas pobytu w Polsce mianował go ambasadorem metody „note-by-note” i okrzyknął następcą legendarnego Ferrana Adrii.
– Dania tworzone w Senses są hołdem złożonym ciekawskiej naturze człowieka. Nasycone kolorami i zapachem, niezwykłe w formie od razu pobudzają wyobraźnię, przyciągają wzrok, angażują powonienie i przykuwają uwagę odbiorcy. Chcemy by wywoływały pozytywne zaskoczenie i niedowierzanie. Mają być ucztą i wyzwaniem dla smaku, węchu, wzroku, dotyku i słuchu. Tak, tak… u nas można usłyszeć dźwięki jedzenia. Cieszę się, że nasze dania, zgodnie z ich przeznaczeniem, wzbudziły ciekawość i znalazły uznanie również w oczach światowych ekspertów. Każda nagroda ma dla nas ogromną wartość bo pokazuje, że to co tworzymy znajduje odbiorców i zrozumienie, a nam daje dodatkową motywację by szukać nowych, niekonwencjonalnych rozwiązań. Znalezienie się w tych rankingach pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku i mamy apetyt na więcej – mówi Andrea Camastra.