Selgros Cash&Carry oraz Transgourmet na zamku Ryn

Wydarzenia

Selgros Cash&Carry oraz Transgourmet na zamku Ryn

07 marca 2017

Bartosz Peter i Rafał Kudliński zwycięzcami prestiżowego konkursu L’Art de la cuisine Martell 2017, który w sobotę 4 marca odbył się w Rynie na Mazurach. To zawody, które wliczają się także do Kulinarnego Pucharu Polski. Partnerem strategicznym konkursu był Selgros Cash&Carry oraz Transgourmet.

Była to jubileuszowa, piętnasta edycja tego konkursu, a dziesiąta, która odbywała się w Hotelu Zamek Ryn**** położonym w bardzo urokliwym miejscu – samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich. W tegorocznym L’Art de la cuisine wzięli udział młodzi i utalentowani kucharze z 16 najlepszych restauracji w Polsce. Ich dania oceniało jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka, w którym nie brakowało kulinarnych autorytetów. Byli to między innymi Ernest Jagodziński, Jarosław Uściński, Kurt Scheller, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski, Tomasz Purol – zwycięzca KPP 2007, Adam Chrząstowski, czy Tomasz Deker.

Tematem przewodnim sobotniego konkursu była ryba kulbin dostarczona przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet. To właśnie na bazie tej morskiej ryby zawodnicy musieli stworzyć własne dania i znaleźć nowatorski sposób jej prezentacji. Uczestnicy konkursu wystąpili w czterech odsłonach, podczas których mieli dokładnie godzinę na przygotowanie dania w 12 porcjach.

– Jesteśmy dumni, że mogliśmy wesprzeć tak ważne i prestiżowe wydarzenie, jakim jest konkurs L’Art de la cuisine Martell. Pomoc w  rozwoju młodych talentów sztuki kulinarnej jest dla nas bardzo ważna. W trakcie sobotniego konkursu nie tylko podziwialiśmy zmagania zawodników, ale był to dla nas  także dobry czas do wymiany doświadczeń z kucharzami i przedstawicielami branży gastronomicznej – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Najlepsi okazali się Bartosz Peter i Rafał Kudliński z Restauracji Sfera w hotelu Copernicus w Toruniu. Bartosz Peter to niezwykle utalentowany kucharz, który był kapitanem Reprezentacji Kucharzy Juniorów na ubiegłorocznej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Przypomnijmy, że Polacy, wspierani przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet, przywieźli z Erfurtu srebrny i brązowy medal. Na zwycięzców czekał szereg nagród w tym m.in. bony o wartości 1500 zł, 2000 zł i 3000 zł do wykorzystania w hurtowniach Selgros Cash&Carry. – Bardzo cieszymy się, że zwycięzcy konkursu zbierali szlify w naszej Akademii. To dla nas wielka satysfakcja i motywacja do dalszej pracy – dodał Cezary Furmanowicz.

Konkursowi towarzyszyło wiele innych wydarzeń, jak chociażby prezentacje sponsorów, wykłady i warsztaty kulinarne.

 

Lista laureatów:

1.      Bartosz Peter i Rafał Kudliński – Restauracja Sfera – Hotel Copernicus w Toruniu

2.      Jarosław Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz – Strefa Restauracja & Bar w Warszawie

3.      Dominik Drąg i Rafał Stegnicki – Natura Mazur Hotel & Spa Warchały