Dzisiaj w restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą odbędzie się Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.
Kuchnia rumuńska wydaje się być wciąż nieodkryta, a sama Rumunia dopiero zyskuje popularność jako kierunek wakacyjnych podróży. Ten piękny kraj ze zróżnicowaną topografią leżący nad Morzem Czarnym jest pełen kontrastów, które widoczne są nie tylko w krajobrazie.
– Współczesna kuchnia rumuńska czerpie z najlepszych tradycji i wzbogaca je o najnowsze techniki kulinarne. Rozmaitość produktów z morza, rzek i lasów oraz wspaniały nabiał i mięso dają kucharzom olbrzymie pole do popisu. Siłą naszej kuchni są doskonałej jakości składniki oraz wpływy różnych kultur, które ukształtowały kulturę kulinarną regionu – opowiada Laurentiu Hairadin.
Tradycyjnego i tego bardziej nowoczesnego wydania kuchni rumuńskiej będzie można spróbować już w ten piątek podczas Dnia Kuchni Rumuńskiej w restauracji Brasserie działającej w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą.
22 lutego, w godzinach od 16.00 do 20.00, kuchnię Brasserie przejmą wyjątkowi goście, którzy zaprezentują klasyki kuchni rumuńskiej w nowoczesnym wydaniu. Gotować i opowiadać o tradycjach kulinarnych regionu będzie Laurentiu Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor. Towarzyszyć mu będą uczestnicy Masterchef Polska: Gaja Kuroń i Lorek Zediu.
Gospodarzem spotkania będzie Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet oraz Kapitan Kadry Narodowej Polskich Kucharzy.