Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, którego partnerem strategicznym jest Selgros Cash&Carry i Transgourmet, współorganizowało XIII edycję Mistrzostw w Podawaniu Baraniny w Ustroniu, ostatniego konkursu nominowanego do Finału Kulinarnego Pucharu Polski.
Stowarzyszenie od wielu lat współorganizuje Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny w Ustroniu, odpowiadając za stworzenie regulaminu, wytycznych konkursowych, regulacje prawne, rekrutację uczestników, wyszukiwanie sponsorów, a także promocję imprezy. Z ramienia OSSKiC konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski, a zadaniem uczestników tegorocznej edycji, było przygotowanie dań z wykorzystaniem produktów takich jak m.in.: comber z polskiej jagnięciny, brukiew, jeżyny oraz deserów z wybranym serem owczym. Zwycięzcami XIII edycji konkursu zostali Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Hotelu Rado w Mielcu
– Rekrutując uczestników opieramy się przede wszystkim na wytycznych WACS (World Association of Chefs’ Societies). Naszym zadaniem jest powiadomienie wybranych kucharzy, zaopatrzenie ich oraz udzielenie wsparcia merytorycznego. Przy okazji imprez takich jak Święto Baraniny w Ustroniu chcemy przede wszystkim edukować kucharzy w tradycyjnym przyrządzaniu lokalnych produktów wysokiej jakości, a także czerpaniu z regionalnych dóbr – mówi Piotr Szczygielski, organizator i sekretarz komisji weryfikacyjnej OSSKiC.
Oprócz wydarzeń konkursowych, w trakcie Święta Baraniny odbywały się pokazy kulinarne, min. pokaz rozbioru tuszy jagnięcej i tuszy gęsi, prowadzony przez inż. Piotra Lenarta, prof. dr hab. Bronisława Borysa czy koncerty kapel górskich. Miłośnicy rękodzieła i regionalnych dóbr mogli zaopatrzyć się w produkty wyrabiane przez lokalnych artystów i rzemieślników.