Selgros Cash & Carry wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej

Aktualności

Selgros Cash & Carry wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej

13 kwietnia 2022

29-30 marca w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Uczestnicy z całej Polski zmierzyli się zadaniem konkursowym, jakim były ryby morskie. Partnerem strategicznym wydarzenia  oraz fundatorem nagród był Selgros Cash & Carry.  

Ryby morskie ze względu na wysoką wartość odżywczą i walory smakowe są cenione i chętnie wykorzystywane w gastronomii. Dostępność ryb z mórz i oceanów całego świata powoduje chęć lepszego poznania ich właściwości i sposobów przyrządzania. Dlatego nie dziwi chęć popularyzacji tych produktów wśród uczniów szkół gastronomicznych i obrania ich tematem VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. 

W konkursie wzięli udział uczestnicy z 9 szkół z 6 województw. W finale zadania turniejowe były podzielone na część teoretyczną, w której należało wykazać się nie tylko wiedzą ogólnozawodową, lecz także znajomością technik przyrządzania produktów z zadania finałowego. W drugim etapie uczniowie przygotowywali danie główne z ryb.  Potrawy były oceniane na podstawie kilku kryteriów, m.in. techniki wykonania, jakości oraz planowania i organizacji stanowiska pracy. Produkty niezbędne do wykonania zadań praktycznych dostarczył Selgros Cash & Carry. Firma od lat wspiera szkoły gastronomiczne, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii. 

Rywalizacja jest wpisana w zawód kucharza, dlatego ważne jest, aby już na etapie edukacji podejmować tego rodzaju wyzwania. Promowanie utalentowanych uczniów mobilizuje ich do pogłębiania wiedzy i poszukiwania nowych smaków. Cieszymy się z każdej możliwości wspierania ambicji naszych uczniów – mówi Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu, organizatora VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.  

Zwyciężczynią konkursu została Gabriela Michalczyk z poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, kolejne miejsca zajęli Marta Krzywińska z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie oraz Jakub Marian Gołuchowski z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Trójka najlepszych zawodników została nagrodzona przez partnera strategicznego Selgros Cash & Carry bonami zakupowymi, natomiast zwyciężczyni otrzymała dodatkowo zestaw profesjonalnych noży kuchennych.