Każdy konkurs to wielkie emocje i mnóstwo pracy, przede wszystkim ze strony uczestników. Tygodnie, a nawet miesiące przygotowań przesądzają o ostatecznym efekcie prezentowanego dania, które fachowym okiem ocenia jury. Kto w tym roku będzie punktował prace konkursowe w półfinale i finale Kulinarnego Pucharu Polski?
Kulinarny Puchar Polski to dwie niezależne ekipy sędziowskie oceniające pracę kucharze pod względem różnych aspektów. Jury degustacyjne poddaje analizie głównie prezentację potrawy i jej smak. Druga ekipa – jury techniczne weryfikuje wysiłki uczestników konkursu w kategoriach: mise en place i czystość oraz przygotowanie zawodowe.
W tym roku w loży Sędziów Technicznych zasiądą: Wojciech Harapkiewicz, który specjalizuje się w dziedzinie nowoczesnej kuchni. Obecnie piastuje stanowisko szefa kuchni w restauracji Dworzysko w Szczawnie-Zdroju. Pełni również funkcję vice-prezesa Euro Toques Polska. Jak sam podkreśla, ważnym punktem rozwoju zawodowego były staże, jakie odbył w restauracjach nagrodzonych Gwiazdkami Michelin w Szwajcarii czy Włoszech. Swoje umiejętności szlifował także pod czujnym okiem Alexandra Dresslera w prestiżowej restauracji Bayrisches Haus, również nagrodzonej Gwiazdką Michelin w 2004 roku.
Jego kunszt został niejednokrotnie doceniony przez głowy państwa, dla których gotował, a także przez Jego Świątobliwość Dalajlamę.
Drugim ekspertem będzie Ernest Jagodziński, który karierę zawodową w gastronomii rozpoczął w 1999 roku. Pracował jako kucharz w Restauracji ’99, a potem od 2002 roku w Restauracji Sense. W tym czasie nabył bezcenne doświadczenie i doskonalił swoje umiejętności, co pozwoliło mu w 2003 roku objąć funkcję zastępcy szefa kuchni w The Westwin Warsaw Hotel, a potem powrócić do Restauracji ’99 w roli Executive Chef’a. Obecnie pełni funkcję Executive Chefa w Restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu. Jest również utytułowanym laureatem wielu konkursów kulinarnych.
Z Wojciechem Harapkiewiczem oraz Ernestem Jagodzińskim będzie można się spotkać 30 września oraz 1 października podczas półfinału i finału Kulinarnego Pucharu Polski 2014, który odbędzie się podczas tegorocznej edycji Targów Polagra Gastro.