Sebastian Olma obejmuje stanowisko Chefa Kuchni w nowej restauracji Wilcza 50

Wydarzenia

Sebastian Olma obejmuje stanowisko Chefa Kuchni w nowej restauracji Wilcza 50

29 kwietnia 2016

Już 5 maja br. otworzy się nowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy – restauracja Wilcza 50. Stanowisko Chefa Kuchni objął Sebastian Olma, jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia, zwycięzca II edycji programu Top Chef. Uroczyste otwarcie nastąpi 4 maja i połączone będzie z Galą Finałową VI edycji programu. Pierwszy serwis dla gości nastąpi dzień później.

Nowopowstały koncept to miejsce z autorską kuchnią Sebastiana, opierającą się na najlepszej jakości polskich, regionalnych produktach. To ukłon w kierunku sezonowych składników, pochodzących z rodzimych rzek, morza, lasów i pól. Stąd szczególna dbałość w doborze dostawców, którzy dodatkowo zapewnią najwyższej jakości produkty z zagranicy.

Menu serwowane na Wilczej to menu główne i bogata oferta lunchowa, która zawsze zawierać będzie 3 przystawki, 3 dania główne i 2 desery do wyboru. W karcie głównej, wśród przystawek znajdziemy m.in.: chłodnik z zielonego groszku z kozim serem, smażone foie gras z gruszką i rokitnikiem, tatar wołowy czy podroby. Dania główne to polskie ryby i mięsa, a w tym: królik z komosą ryżową, smardzami, bobem i sosem maślanym, polędwica wołowa ze szpinakiem, szpikiem kostnym i puree ziemniaczanym, ale i kaczka w tradycyjnej oprawie czy filet z sandacza. Zarówno w lunchu, jak i w karcie regularnej znajdą się dania bezmięsne. Menu jest oczywiście sezonowe.

Managerem restauracji został Jakub Wańkowicz, który ostatnie kilkanaście lat spędził w Wielkiej Brytanii. Tam zdobywał swoje doświadczenia w gastronomii. Ostatnie lata to stanowisko Głównego Managera w gwiazdkowych restauracjach w Londynie i Yorku.

Kartę win, które doskonale podkreślą serwowane dania, współtworzyła Magdalena Górska, na stałe przebywająca w Londynie. Jej bogate doświadczenia zawodowe to między innymi sommelier w restauracjach Gordona Ramsaya, w tym w luksusowym 5* hotelu Claridge’s w samym sercu Mayfair czy w hotelu Savoy. Obecnie manager restauracji Richarda Corrigana.

Koncept restauracyjny Wilczej 50 zostanie poszerzony o kawiarnię, gdzie od godzin porannych serwowana będzie kawa z wypiekami i lekkie śniadania.

Restauracja otwarta będzie od poniedziałku do niedzieli, w godzinach:

Poniedziałek: 16:00 – 23:00

Wtorek – piątek: 9:00 – 23:00

Sobota – niedziela:  12:00 – 23:00

Sebastian Olma, jeden z najzdolniejszych Szefów Kuchni młodego pokolenia. Pochodzi z Bielska-Białej, gdzie zdobył gastronomiczne wykształcenie i pierwsze doświadczenia zawodowe. Podstaw kuchni restauracyjnej uczył się w „Folwarku”, kuchni polskiej w „Karczmie pod Lotniskiem”, a kolejne lata spędził w takich restauracjach jak: „Pod dobrą datą” , „Nad Dachami” , „Restauracja Italia” „Hotel na Błoniach”.

Przełomowym momentem w jego karierze zawodowej był wyjazd do Wielkiej Brytanii. Jego pierwsza praca to londyńska restauracja „Brasserie Chez’gerard”, specjalizująca się w prostej kuchni francuskiej. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do kompanii Gordona Ramseya i jego flagowej restauracji w zabytkowym hotelu Claridge’s – restauracji mieszczącej 80 gości, w której serwowano dania kuchni francuskiej i brytyjskiej. Spędził w niej rok.

Następnie swoje umiejętności rozwijał w takich restauracjach jak: Pied a Terre 1*, Esporta Chiswick Club czy Carluccio’s. Ostatnim i najważniejszym miejscem podczas całego pobytu na Wyspach była restauracja Toma Aikens’a 1* – ikony brytyjskiej kuchni. Rok pod jego rządami okazał się przełomowy pod względem doskonalenia warsztatu, technik kulinarnych, poznawania połączeń smakowych, jak i samej kultury pracy. To pozwoliło młodemu kucharzowi wejść na zupełnie inny poziom gotowania i rozpocząć nowy rozdział w jego życiu.

W 2014 r. wrócił do kraju, aby wziąć udział w najpopularniejszym kulinarnym show telewizyjnym – Top Chef. Charyzma, poczucie humoru, ale przede wszystkim umiejętności, sprawiły, że już od pierwszych odcinków programu wyróżniał się na tle pozostałych, stając się niekwestionowanym faworytem i ostatecznie zwycięzcą.

Po programie podjął pracę w restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź na warszawskim Powiślu, która w zaledwie dwa miesiące po objęciu przez niego stanowiska Chefa Kuchni, otrzymała tytuł „Knajpy Roku 2014” w plebiscycie Gazety Wyborczej. Pod jego rządami otrzymała również rekomendację Slow Food Polska, Grand Award – 3 widelce w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau.