Sebastian Olma został zwycięzcą drugiej polskiej edycji kulinarnego show „TOP Chef”.
W finale o miano najlepszego kucharza w Polsce zmierzyło się trzech najlepszych w programie: Sebastian Olma, Przemysław Błaszczyk oraz Adam Kowalewski. W konkurencji finałowej trójka uczestników miała za zadanie zaprezentowanie pięciodaniowego menu. Finaliści, drogą losowania, mogli dobrać do pomocy po jednym z uczestników programu. I tak Sebastian Olma gotował z Pawłem Kibartem, Przemysław Błaszczyk z Adrianem Feliksem a Adam Kowalewski z Agnieszką Buch.
– Ten finał przebija jakością poprzedni finał „TOP Chef” – przed werdyktem oznajmił Wojciech Modest Amaro.
Jednogłośną decyzją jury wygrał Sebastina Olma, który obok tytułu drugiego polskiego TOP Chef’a i statuetki, otrzymał również 100 tys. złotych.
Sebastian Olma – 26-latek z Bielska-Białej i kucharz Restauracji Tom Aiknes w Londynie. Pasją do gotowania zaraził się od ukochanej babci. Trzy lata temu wyjechał za chlebem do Wielkiej Brytanii, gdzie doświadczenie zdobywał u największych, ale i najbardziej wymagających szefów kuchni m. in. Gordona Ramsay’a i Toma Aikens’a. Pracował po kilkanaście godzin dziennie, siedem dni w tygodniu, a jego doświadczenie, w ciężkich warunkach, okazało się na wagę złota w programie “TOP Chef”..
fot. Piotr Tarasewicz.