Sebastian Kornacki Mistrzem Wołowiny

Newsy

Sebastian Kornacki Mistrzem Wołowiny

03 kwietnia 2014

Podczas targów EuroGastro odbył się konkurs „Polska wołowina, wołowina z przyszłością ” organizowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni. Celem konkursu była promocja polskiej wołowiny, w szczególności certyfikowanej znakiem „Dobra Wołowina QMP”

Do konkursu zaproszeni zostali szefowie kuchni, kucharze oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Za prawidłowy przebieg konkursu odpowiadał Grzegorz Kazubski, honorowy Prezes OSSKIC, manager w Makro HoReCa Center, Customer Management Department Makro Cash and Carry Polska S.A. Uczestników na każdym etapie oceniało profesjonalne jury, w którego skład weszli najlepsi kucharze w Polsce. O wysokiej randze konkursu świadczy również fakt, iż był on prowadzony zgodnie z międzynarodowymi standardami World Association of Chefs Societies (WACS).

Podczas finału poziom był bardzo wyrównany, a o zwycięstwie zadecydowały nieznaczne różnice w ilości zdobytych punktów. Pierwsze miejsce, tytuł „Mistrza wołowiny” i 10.000 zł zdobył Sebastian Kornacki pracujący w Hotelu Double Tree by Hilton w Warszawie. Drugie miejsce i 6.000 przypadło Katarzynie Woszczyk pracującej w restauracji „Strefa Smaków” w Łodzi.  A trzecie miejsce i 4.000 zł zdobył Łukasz Boreczek z restauracji “Biesy” Piwnica Restauracyjna w Lublinie.

Galerię dań finalistów wraz z przepisami będzie można już niebawem obejrzeć na stronie konkursowej http://www.konkurs.beef.org.pl/. 

Największą popularnością wśród uczestników konkursu cieszyły się krzyżowa, zrazowa górna, żebra oraz rozbratel. Zwycięzca konkursu zachwycił wszystkich przystawką wykonaną ze zrazowej górnej w stylu tajskim z mango i ogórkiem oraz sezamowym jogurtem. Mięso pokrojone w cienkie plastry a’la carpaccio dosłownie rozpływało się w ustach. Sam laureat nagrody głównej przyznał, że przygotowując się do konkursu robił wiele prób na różnych mięsach, ale wołowina QMP wypadła na ich tle bezkonkurencyjnie i z pewnością może polecić to mięso jako wołowinę bardzo wysokiej jakości.

Konkurs był wielkim sukcesem na wielu polach. Udowodniono bezsprzecznie wszechstronne możliwości wykorzystania różnych elementów wołowych pod warunkiem, że mięso ma wysoką jakość. Młodzi kucharze stworzyli wiele fantastycznych dań i sami byli zaskoczeni efektem ponieważ nie pracowali wcześniej z taką wołowiną. Popularyzowanie zastosowań kulinarnych mniej oczywistych elementów wołowych w takiej formie z pewnością rzuciło nowe światło na wołowinę w polskiej gastronomii. Organizatorzy zachęceni sukcesem myślą już o organizacji kolejnych edycji konkursu.