W warszawskiej restauracji Papai trwa przez cały miesiąc Satay Festival. Satay (inaczej sate) to proste danie, które zdobywa coraz większą popularność w Europie. Grillowane kawałki mięsa lub owoców morza nadziewane na bambusowe patyczki wywodzą się z dalekowschodniej Azji i są jedną z najbardziej znanych potraw w tamtej części świata. Przyrządza się je w zasadzie z każdego rodzaju mięsa a przyprawia w zależności od regionu. Restauracja Papaya przygotowała dla gości niespodziankę w postaci aż 8 rodzajów satay’a: z kurczaka, krewetek, kalmarów, polędwicy, łososia, jagnięciny, tofu oraz wieprzowiny. Ta różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie – satay’e sprzedawane będą bowiem na sztuki. Dzięki temu każdy z Gości będzie mógł wybrać dowolną ilość i wariant smakowy. Do dania zawsze podawany jest charakterystyczny, lekko pikantny sos orzechowy.