Satay beef – azjatycki szaszłyk wołowy

Satay beef – azjatycki szaszłyk wołowy

05 lipca 2013

SATAY BEEF – AZJATYCKI SZASZŁYK WOŁOWY

Grzegorz Łapanowski – ekspert programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Składniki:

(dla 4 osób)

600 g rostbefu z dobrej wołowiny QMP

Marynata:

250 ml sosu sojowego

3-4 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

pół pęczka świeżej kolendry

1 cytryna

kilka prażonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce. Kolendrę siekamy. Wszystko dodajemy do sosu sojowego. Rostbef oczyszczamy, myjemy , osuszamy, a następnie kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny.

Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie (nie będą się wówczas palić w trakcie grillowania). Na każdy patyczek nadziewamy po jednym plastrze rostbefu. Opiekamy na ruszcie grilla przez kilka minut lub smażymy krótko na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z cząstką cytryny  i pokruszonymi orzechami .