SATAY BEEF – AZJATYCKI SZASZŁYK WOŁOWY
Grzegorz Łapanowski – ekspert programu „QMP – wołowina zawsze dobra”
Składniki:
(dla 4 osób)
600 g rostbefu z dobrej wołowiny QMP
Marynata:
250 ml sosu sojowego
3-4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
pół pęczka świeżej kolendry
1 cytryna
kilka prażonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce. Kolendrę siekamy. Wszystko dodajemy do sosu sojowego. Rostbef oczyszczamy, myjemy , osuszamy, a następnie kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie (nie będą się wówczas palić w trakcie grillowania). Na każdy patyczek nadziewamy po jednym plastrze rostbefu. Opiekamy na ruszcie grilla przez kilka minut lub smażymy krótko na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z cząstką cytryny i pokruszonymi orzechami .