Sashimi z okonia morskiego

Sashimi z okonia morskiego

27 stycznia 2011

SASHIMI Z OKONIA MORSKIEGO PODANE NA ŻELOWANEJ SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO IMBIRU, POMARAŃCZY I GINU UBRANYEJ PIANĄ Z HERBATY IMBIROWEJ

Jarosław Uściński, właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2010  w kategorii ogólnopolska restauracja tradycyjna

 

 

Menu sugerowane herbatą i pobytem na plantacji na Sri Lance

Składniki:

300 g świeżego okonia morskiego

1 świeża pomarańcz

100 g gin bombay

Tea – natural Ceylon ginger tea – napar

3 pcs cytryny

50 g lecytyny

50 g czarny sezam

200 g 36% śmietana

100 g olive oil

Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Rybę sprawiamy i kroimy w kawałki grubości 3 mm i wymiarze 20 mm x 50 mm. Z pomarańczy wycinamy segmenty, imbir obieramy i kroimy w cieniuteńkie plasterki. Algi morskie rozczyniamy z wodą gorącą i po rozbiciu granulek łączymy z imbirem, pomarańczą i odrobiną alkoholu. Pozostawiamy w misce do schłodzenia dodając odrobinę posiekanego nori(opcja). Napar herbaty imbirowej łączymy z lecytyną i intensywnie ubijając zdejmujemy pianę którą wykorzystamy do ubrania sashimi. Całość aranżujemy na talerzu wg uznania i podajemy.