Sandra Skibińska Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej

Newsy

Sandra Skibińska Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej

20 marca 2014

19 marca, w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu, stawiło się dwunastu uzdolnionych uczniów szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski, po uprzednim zwycięstwie w półfinałach konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, by tym razem walczyć o grand prix, cenne nagrody i udział w finale profesjonalnego konkursu dla kucharzy Primerba Cup.

Jury techniczne w składzie: Sebastian Krauzowicz i Mariusz Tkaczyk bacznie obserwowało startujących, notowało i zapamiętywało błędy oraz poprawnie wykonane czynności. Ostateczne ogłoszenie zwycięzcy należało jednak do szerszego grona jury degustacyjnego, które w składzie: przewodniczący Zenon Hołubowski (certyfikowany juror WACS) oraz Wiesław Ogrosowki, Rafał Godziemski, Krystian Szopka, Witold Iwański stało przed bardzo trudnym wyborem.

Po kilku godzinach spędzonych na obserwowaniu technik oraz próbowaniu potraw sporządzonych przez finalistów, jury wybrało Sandrę Skibińską, która została ogłoszona Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej jubileuszowej X edycji konkursu! Sandra odkrywa tajniki sztuki kulinarnej pod okiem pani Izabeli Starosty-Byczyńskiej z Zespołu Szkół w Bolechowie – szkoła w Murowanej Goślinie. Jako nagrodę za pierwsze miejsce Sandra otrzymała motorower marki Junak oraz nominację do udziału w finale konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2014. Dodatkowo szkoła w Murowanej Goślinie otrzymała piec gastronomiczny firmy Hendi i odzież gastronomiczną od firmy Grapil.

Drugie miejsce zajął Bartosz Lenkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy ul. Okólnej. Finalista w nagrodę otrzymał profesjonalny mikser marki KitchenAid.

Trzecie miejsce przyznano Jakubowi Sytykiwiczowi z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego, który w nagrodę otrzymał profesjonalną walizkę noży marki DICK.

Pozostali uczestnicy również zostali wyróżnieni i nagrodzeni, oprócz tego, że sam udział w finale jest już bardzo dużym osiągnięciem, otrzymali oni profesjonalne noże kuchenne firmy Dick oraz sprzęt marki KitchenAid. Dzięki firmie Grapil z Piły, producentowi odzieży dla gastronomii, podczas gotowania oraz gali wystąpili w profesjonalnie przygotowanych strojach kucharskich.

Jako, że jest to jubileuszowa X edycja konkursu nie mogło zabraknąć przemówienia Piotra Wrotyńskiego – dyrektora zarządzającego Unilever Food Solutions, który podkreślił rosnącą popularność konkursu na przestrzeni lat: „Przez te dziesięć lat do udziału w naszym konkursie zgłosiło się 1323 uczniów, z ponad 100 szkół gastronomicznych z całej Polski. Ilość uczniów nadsyłających zgłoszenia do udziału w konkursie z roku na rok wzrasta, choć naszym zdaniem, nie ilość zgłoszeń jest najważniejsza, a ich jakość.”

W tym roku według jury jakość stała na bardzo wysokim poziomie. Konkurs z roku na rok staje się coraz bardziej popularny i wymagający, a co za tym idzie rośnie jego prestiż. Konkurs od kilku edycji organizowany jest pod patronatem honorowym ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronat medialny sprawował „Poradnik Restauratora”.