Samosa – oryginalna indyjska potrawa

Samosa – oryginalna indyjska potrawa

14 kwietnia 2014

Samosa

Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków

Składniki:

Ciasto:

235 g mąki z soczewicy

1 łyżeczka soli

60 g oleju rzepakowego

100 ml wody

Nadzienie:

4 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki nasion kolendry

1 średnia drobno posiekana cebula

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

5 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie

90 g ugotowanego zielonego groszku

1 drobno posiekana papryczka chili

1 łyżeczka przyprawy garam masala

Sól do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce należy zmieszać wszystkie składniki na ciasto, wyrobić, następnie odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, i pociąć na kwadraty o boku 5 cm.

Ziemniaki należy pokroić w małe kwadraciki o boku około 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kolendry i smażyć aż zbrązowieją. Następnie dodać imbir i cebulę i smażyć aż cebula się przybrązowi. Dodać pokrojone ziemniaki i groszek, zamieszać i smażyć około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku. Nadzienie powinno ostygnąć.

Samosy smaży się około 10 minut, często obracając. Usmażone będą koloru brązowego.

Na usmażone samosy nakładać nadzienie, zawinąć.