Samosa
Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków
Składniki:
Ciasto:
235 g mąki z soczewicy
1 łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
100 ml wody
Nadzienie:
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki nasion kolendry
1 średnia drobno posiekana cebula
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
5 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
90 g ugotowanego zielonego groszku
1 drobno posiekana papryczka chili
1 łyżeczka przyprawy garam masala
Sól do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce należy zmieszać wszystkie składniki na ciasto, wyrobić, następnie odłożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, i pociąć na kwadraty o boku 5 cm.
Ziemniaki należy pokroić w małe kwadraciki o boku około 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kolendry i smażyć aż zbrązowieją. Następnie dodać imbir i cebulę i smażyć aż cebula się przybrązowi. Dodać pokrojone ziemniaki i groszek, zamieszać i smażyć około 10 minut. Dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku. Nadzienie powinno ostygnąć.
Samosy smaży się około 10 minut, często obracając. Usmażone będą koloru brązowego.
Na usmażone samosy nakładać nadzienie, zawinąć.